maanantai 28. maaliskuuta 2011

Kissanpäivät ja reenailut

Juoksentelut
Eilen käytiin aamulla Rajasaaressa juoksemassa suurimmat höyryt pois. Ykä tulee siellä parhaiten toimeen silloin, kun koiria on paljon. Nytkin siellä oli kai joku rhodetapaaminen, koska rhodeja oli rutkasti. Monesti on tullut vähän kähinää niiden kanssa aiemmin, nyt oli niin paljon ettei holsku viitsinyt lähteä uhittelemaan. Leikki nätisti kaikkien kanssa, narttujen ja urosten. Jossain välissä löytyi ihana sekarotuinen narttu, joka olikin aivan tajuttoman nopea. Ykälläkin alkoi puhti loppua jossain vaiheessa, ennenkuulumatonta.

Illalla käytiin shelttien ja Hukan kanssa jäällä. Ykällä oli kissanpäivät, kun oli kolme narttua talossa.

Treenailut
Keskiviikon tokoilut menivät vähän huonosti, koska en ollut itse kovinkaan hyvällä tuulella. Tänään tilanne oli aivan päinvastainen, ja oltiin molemmat, minä ja koira, täydessä vireessä. Hauskaa oli molemmilla, oikein hyvän mielen treenit.

Aluksi lämmittelyä, eli pyörimistä molempiin suuntiin. Helppo nakki ja superkivaa. Sitten seuraamista hyvällä vireellä, kunnes kentän laidalla näkyi pienenpieni raitapaita... oli pakko jättää Ykä maahan ja käydä moikkaamassa. Hevossaaren kennelin A-pentueen mukuloita kuulemma. Ihana ja hyvin hampaikas tapaus! Ykällä oli vaikeuksia pysyä paikallaan kun lässytin pennulle, ja kaksi kertaa se piti viedä takaisin. Pienen muistuttelun jälkeen pysyikin paluuseeni asti tosi hyvin. Ei ainakaan auttanut pentukuumeeseen tuollaisten sisukkaiden pikkupolskujen paijaaminen.
Sitten pari piilopaikkamakuuta. Ensimmäinen niin, että lähdettiinkin piiloon koirien taakse. N. 1min. Pysyi, mutta nousi perusasentoon ennen käskyä. Käsky takaisin ja seuraamisen kautta riekutuspalkka. Tokana toinen päälle minuutin pätkä normaalisti. Skarppi asento eikä noussut mihinkään. Taas pallopalkka seuraamisesta. Tässä vaiheessa meni tieskuinkamones narupallo hajalle. Heti perään piilopaikkaistuminen 1min, hieno.

AVO-hyppy hyvä, mutta eteentulossa etutassut olivat kenkieni päällä. Odotin niin kauan, että laski ne maahan, siitä heti pallopalkka koiran taakse. Tokalla kerralla jäi tassut sievästi maahan. Hyppynouto vieraalla kapulalla. Ykällä oli aivan järjetön hinku kapulalle. Nyki perusasennossa koko ajan ja odotti käskyä. Jätin paikalleen ja hain kapulan itse. Heitin uudestaan, nyt koira odotti nätimmin. Hyvän näköinen hyppynouto. Samalla kapulalla tasamaanoutoja, ja nekin oikein kivoja. Reilut palkkaukset.

Uusi zetan muotoinen idari, järjestyksellä istu-seiso-maahan. Istumisessa hidastin vauhtia, muut menivät vauhdista. Maassaollessaan pyöri jotain omiaan, joten se uusiksi. Riehumispalkkaus pallolla. Myöhemmin koko kaavio uusiksi ja ei ongelmaa.

Luoksetulon pysäytys toimi kuin unelma! Jätin tötsän viereen kannelle namia ja pysäytin siihen. Pysähtymisestä vapautus palkalle. Tämän jälkeen läpijuoksu. En tajunnut jättää tähän, seuraavissa yrityksissä löntysteli. Loppuun parit läpijuoksut suoralla palkkauksella ilman loppuasentoja, johan löytyi vauhtia.

Merkille lähetys toimi tosi hyvin sekin. Jätkä on tajunnut jutun juonen hyvin. Namipalkka suoraan suuhun.

torstai 24. maaliskuuta 2011

Oikein lehdessä asti


Vuoden tokoholsku '10, vasemmalla ylhäällä myös Akseli-veli

Miksei me olla ennen otettu jalkojen välistä pujottelua? Ykä tykkää kuin hullu puurosta. Välillä perusasento tai seuraamista suoraan pujottelusta, välillä pallopalkka samantien. Törkeän kivaa. Sen sijaan lätäköiden kohdalla istuminen tai maahanmeno ei ollut. No en mä nyt viitti ottaa perusasentoa kun tässä on hei märkää ja kaikkea. Kyllä Ykä hetken päästä suvaitsi makoilla myös lätäkössä, kun palkka lensi vasta oikeasta asennosta.

tiistai 22. maaliskuuta 2011

I'm a snake, that's what I do

Koemietintää
Huhtikuussa olisi parikin koetta Porvoossa, tosin peräkkäisinä päivinä. Taidetaan ilmoittautua vain toiseen. Toukokuussa on Padasjoella Packalénin koe, jonne tokoryhmäläisistä on vissiin muitakin pyrkimässä. Täytyy soitella, jahka ilmot alkavat. Jos sen AVO1:sen saisi ennen kesää, voisi miettiä muita juttuja sitten syksyllä.

lauantai 19. maaliskuuta 2011

Vuoden tokoholsku 2010!

Vuoden tokoholsku 2010!
Itse en ole Holskuliiton lehteä vielä saanut, mutta kuulemma Yksä oli vuoden 2010 tokokoira! Pisteitä taisi olla 28p. Aivan mahtavaa kyllä.

Tokotreenit
Maanantain tokosta en muista muuta kuin että tunnari oli huono. Lähmi kaikkia palikoita ja toi väärän. Lopetettiin kun toi oikean. Keskiviikkona keskityttiin korkeammassa viettitilassa työskentelyyn. Toisin sanoen tavan pallon lisäksi palkkasin pitkästä aikaa paljon myös narupallolla. Etenkin seuruutuksessa enemmän kannustamista ja vähemmän koemaista pönötystä. Sitten aina reilu riekutuspalkkaus. Koira oli selkeästi innokkaampi ja kontakti parempaa. Näitä lisää! Kunhan muistaa pitää sen pallon kaukana oikeasta kädestä, niin ei ole poikitusongelmaa
Liikkeestä istuminen menee vahvoilla avuilla, liikkeestä seisominen ja maahanmeno siististi ilman apuja.
Hyppynoutokin tehtiin sellaisella intensiteetillä, että meni kapula hajalle. Johtui tosin kovasta maasta. Ykä teki täydellisen suorituksen ja kun olin riehumassa sen kanssa palkaksi, kapulasta putosi toinen pää irti. No, olihan se kyllä hyvin palvellutkin, kapula.
Merkille lähetys kiva, etäisyyttä varmaan 10m tällä hetkellä. Hakeutuu melko hyvin seisomaan tötsän taakse kuono minuun päin. Ruutuun juoksee täysillä, ekalla kerralla haahuili kyllä namien syömisen jälkeen omiaan. Tarvitsee melko railakkaan "SEIS"-käskyn, että pysähtyy. Heti pysähtymisen jälkeen paljon kehuja ja käsky "MAAHAN". Kävelin koekolmion, mutten kutsunut koiraa luokse. Vein namipalkan ruutuun ja vapautin. Toka kerta koemaisesti kutsuineen. Kolmas samanlainen kuin eka, ettei oppisi ennakoimaan.
Luoksetulon pysäytykset vähän tökkivät, lopetettiin hyvään suoritukseen.

Roturasisti
Eilen tavattiin Rajasaaressa Ykää pari vuotta vanhempi, leikattu lk holsku-uros Olli. Rochallor sattumoisin sekin. Oli aivan ihanaa nähdä kahden holskun tapaaminen. Tätä ennen Ykä oli kyllä leikkinyt muiden kanssa, mutta myös ärhennellyt urosrhodelle joka piti Ykää narttuna. Heti, kun Ykä näki Ollin, oli ihan toinen ääni kellossa. Ykä oli ihan solmussa ja luikerteli häntä heiluen mielistelemään. Samalla tavalla kuin Akseli-veljenkin kanssa. Niin se vain on, että vain holsku (tai holskun kanssa eläneet muut koirat, tässä tapauksessa kaksi valkkaria) osaa lukea toista holskua. Muiden kanssa tulee herkästi kärhämää, vaikka holskun tarkoitus olisi ollut hyvä.
Ykä sulautui yhden holskun ja kahden valkkarin laumaan täysin ja käyttäytyi hyvin myös muita koiria kohtaan sen jälkeen. Enimmäkseen kuitenkin paini ja rellesti Ollin kanssa. Todella mahtavan näköistä menoa! Ykä ei myöskään ominut yhtäkään keppiä, kun urosvalkkari oli kerran sanonut ettei tartte.

Toivottavasti törmäillään toistekin.

sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Helsinki - Shangri-La

Vanhoja kuvia uusien puuttuessa

Tallilla
Eilen taas samalla tallilla kuin viimeksi. Nyt juoksuttelin Ykää ensin pitkällä tallille johtavalla tiellä ja saavuttiin tallialueelle vapaana. Ei edes ajatellut hevosista kuumumista. Ei ollut käskyn alla paljoakaan, kunhan katselin sivusilmällä ja kutsuin luokse jos näytti siltä että piti. Hirmuisen nätisti Ykä oli, eli sai syödä päivän aikana varmaan puoli kiloa nakkeja. Vähän piti riehua kun iso tallikoiranarttu tuli haistelemaan, mutta käskin lopettamaan ja lopetti.

Maneesiin mentiin kahden ponin välistä, eikä mitään ongelmaa. Katsomossa pidin koiran hihnassa, ettei lähtisi laukkaavien heposten perään. Ja kyllähän ne kiinnostivatkin, mutta eivät aiheuttaneet samanlaista hininää kuin viimeksi. Sitten olikin jännät paikat, kun tallikissa tuli huudeille hengailemaan. Annoin Ykälle nakkia katselusta, ja paikallaan oleva kissa olikin ihan ok. Kerran Ykä putosi maneesin lauteilta kun liikaa kyyläsi. Siitäs sai.
Sitten Ykä alkoikin inistä, joten otettiin rauhoittumisen kautta tapahtuva poistuminen. Jyrkiltä lauteilta ei rynnitty alas, vaan mentiin yksi kerrallaan. Pihalla vähän yleistä olemista ja vähän tokohommia (joista alla), sitten takaisin.

Lopuksi oleskeltiin pihalla ja syötiin nakkia kissan kanssa, ensin hihnassa ja sitten vapaana. Oltiin ihan kissan vieressä ja ohiteltiin. Ei ongelmaa. Liikkuva kissa olikin sitten vaikeampi pala, mutta vaikka Yrskä singahti, tuli samantien kutsusta takaisin.

Toko
Tallille johtavalla pihatiellä otettiin vähän tokojuttuja tennispallolla. Ensin luoksetulon pysäytys, koska halusin nähdä miten toimii ilman tötsiä ja kansia. Ja koirahan jarrutti käskystä niin että lumi lensi. Vapautus ilman loppuasentoa ja namia naamaan. Seuraavaksi läpijuoksu ilman loppuasentoa. Kun koira juoksi täysiä kohti, heitin pallon itseni taakse. Sitten vähän liikkeestä maahanmenoja, ja toimivat nekin tosi hyvin iloisemmalla käskyllä.

Pyöräilykausi avattu
Äsken käväistiin pyöräilemässä, koska autotiet ovat jo sulia. Jalkakäytävät sen sijaan ovat ihan jäässä. Ykää se ei haitannut, joten se juoksi valjaissa jalkakäytävällä ja minä sen vasemmalla puolella tiellä. Lopuksi riehumista taloyhtiön pihalla.

torstai 10. maaliskuuta 2011

A+

Maanantain ja keskiviikon tottiksista pitäisi kirjoittaa, jos olisi vain jotain jäänyt mieleen.

Muutama positiivinen huomio sentään:

- liikkeestä maahanmeno nopeutui huomattavasti, kun vaihdoin käskyn hitaasta ja matalasta "MMAA":sta iloiseen ja nopeaan "MAA!":han. Jotenkin sitä oli olettanut, että matala ääni ikäänkuin "painaisi" koiran maihin, mutta nyt lätsähdetään alas niin että rytinä vaan käy. Bueno!

- luoksetulon pysäytys aivan loistava, tosin ollaan tehty vasta lyhyellä matkalla. Tässä liikkeessä jumitettiin niin pitkään, että nyt vain biletetään ja hihhuloidaan vartti kun koira seisahtuu käskystä.

- "MERKKI"-käskystä Ykä hakeutuu tötsälle pitkänkin matkan päästä. Jess!

- perusasennosta "TULE"-käskyllä eteenkiepsahtamiseen ei tarvita enää käsimerkkejä. Ykä oppi tämän ihan tajuttoman nopeasti ja tykkää hirveästi.

Ja lisäksi lenkkeilystä:

Viime aikoina on alkanut mennä hermo siihen, että koiria ohitettaessa Ykä vetää kuin höyryveturi ja jos ohitettava kehtaa sanoa mitään, sille pitää haukkua tai murista. Ja se, että minulla menee kuppi nurin ei ainakaan edesauta ongelman poistumista. No, nyt palattiin takaisin ihan alkuun eli koiran paikalla lenkkeiltäessä ei ole väliä. Ennen halusin, ettei koira ohita minua tai haistele kaikkea, mutta nyt menee paljon rennommin kun ei tarvitse siihen asiaan kiinnittää niinkään huomiota. Saa kävellä edellä, saa haistella, kunhan remmi pysyy löysänä ja koira reunassa. Kastrointi myös selkeästi auttoi pissojen lipittelyyn, eli nyt Ykä ei myöskään jumittele tienpenkkoihin tai vedä hajujen luo. Jos remmi kiristyy, pysähdyn. En sano mitään, lähden vain palkaksi liikkeelle kun remmi on taas löysä.

Toisekseen taskut nakinpaloja täyteen. Heti, kun Ykä näkee koiran, "HYVÄ!" ja nakki lentää tienreunaan. Tätä jatketaan kunnes ohitus on ohi, eli jokaisesta vastaantulijan vilkaisusta kehu ja nakki maahan. Jos on todella ahdasta niin imuutus. Ja jopa toimi ainakin nälkäisen koiran kanssa, ja milloinpa leikattu koira ei nälkäinen olisi. Päästiin monen haukkuvankin koiran ohi (ja yhden ison koiralauman läpi!) pöhinöittä ja remmi löysällä. Tätä jatketaan: rentoutta, selkeyttä, ei turhaa häsläämistä ja nakkia saa ainoastaan silloin, kun koiria näkyy. Näköjään sitä pitää kokeilla kaikkea ennen kuin tajuaa taas palata takaisin hyviksi todettuihin keinoihin.

maanantai 7. maaliskuuta 2011

Hoitaja löydetty!


Vautsi, nyt meni kyllä hommat niin hyvin putkeen ettei mitään rotia. Arto ja Tiia lupasivat majoittaa Ykän kesäksi, eli Yrskä pääsee äärimmäisen hyvään hoitoon iki-ihanan pk holsku Sinnan kaveriksi! Aivan älyttömän suuret kiitokset vielä tätäkin kautta, en voi uskoa että tämä meni näin hyvin!

Kenneltreffit
Lauantaina käytiin Rochalloreiden kenneltapaamisessa Orimattilan Hurttahallissa. Ykä käyttäytyi hyvin ja heilutti häntää kaikille koko ajan. Häntä vispasi silloinkin kun koira vain seisoi paikallaan kiinni seinässä eikä tehnyt mitään. Pääsipä valloittamaan myös rotua harkitsevien sydämiä. Oli todella mukavaa nähdä niin monta holskua samassa paikassa, ja vieläpä niin montaa sukupolvea. Ykän sisaruksista oli paikalla Kerttu-sisko ja Akseli-veli. Narttuholskut ovat kyllä niin pieniä ja siroja kuikelokauloja näihin sikaniskauroksiin verrattuna.

Pieni tottispätkä siinä otettiin kasvattajan ohjaamana. Päätin ottaa vinoestenoutoja, koska niitä en pääse usein treenaamaan. Kapulan sijaan käytettiin palloa. Ekalla kerralla Ykä ei tajunnut lähetystä vaan juoksi ohi, joten otettiin sitten ihan vain agilitymaisia juoksutuksia täysjyrkän esteen yli. Ja koirahan kiipesi. Sitten samanlainen niin, että toisella puolella viskasin pallon palkaksi ja käskin palaamaan pallo suussa toiseen suuntaan. Ei ongelmaa. Lopuksi vielä niin, että jätin Ykän istumaan toiselle puolelle, laitoin pallon sen eteen, ja kiersin esteen toiselle puolelle. Sitten kannustin Ykän esteen yli. Holskuhan kiipeää.

Pari tasamaanoutoa tehtiin myös, aika surkean näköistä touhua. Teki kyllä, mutta mälväsi kapulaa eikä ollut yhtään vire kohdallaan. Myöhemmin otettiin pihalla samoja, ja sillä kertaa toimi hyvin.

Pihalla kasvattaja myös leikki Ykän kanssa narulelulla. Jätkä murisi ja taisteli kunnolla, mutta lähti viilettämään kunniakierrosta ympäri pihaa heti, kun voitti lelun. Pari kertaa jopa unohti lelun johonkin kun piti käydä tarkistamassa tuttuja ihmisiä. Hohhoi.

sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Hoitajaa etsitään!


Tuli vähän mutkia reppureissusuunnitelmiin, ja nyt Ykä kaipailisi kesäksi hoitajaa. Mikäli jollakulla riittäisi aikaa ja tilaa yhdelle kivalle, leikatulle urosholskulle toukokuun lopusta elokuun loppuun, ottakaa yhteyttä. Maksaisin ruoka- ja mahdolliset eläinlääkärikulut, sekä toki vaivanpalkkaa sovitusti.

Harrastaminen ei ole pakollista, mutta liikuntaa Yrskä kyllä kaipaa. Ja jos jotain haluaakin harrastaa, maksaisin kyllä siihenkin liittyvät kulut.

Mailini on kojotei (at) gmail . com (poista välilyönnit).

keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Nothing suits me like a suit

Tokohuomioita luoksetulosta
Jess, viimein saatiin luoksarin pysäytykset toimimaan! Käsimerkki vaihdettiin takaisin SEIS-käskyyn. Tötsän vierelle pahvilautanen ja sille nami. Lyhyeltä matkalta ja SEIS. Kun seisahtui, välittömästi vapautus. Parin toiston jälkeen alkoi tajuta ja pysähtyä todella kivasti. Muutamaan otteeseen kokeiltiin myös ilman kantta - tarkoitushan on saada koira yhdistämään tötsä pysäytykseen. Lopuksi pitkä suora että saatiin vauhti takaisin. Mutta meillä on toivoa!

- Luoksetulon läpijuoksuissa ei katsota koiraa silmiin
- Luoksetulon pysäytyksissä katsotaan

Muista jutuista
- Seuraaminen suorempaa, kiitos oikeassa kulmassa olevan pallopalkkauksen
- Maahanputoaminen perusasennosta tosi nopea, nyt kun vielä saisi saman liikkeestä maahanmenoon
- Perusasennosta TULE-käskyllä eteenkierähtäminen ei toimi ilman vahvoja käsiapuja, toisinpäin toimii
- AVO-hyppy ja hyppynouto hienoja, vaikkei olla treenattukaan
- Huomatkaa blogin hieno uusi ulkoasu!