lauantai 23. lokakuuta 2010

Synttäritottistelut

2v!

Eilen agihommia ja tokoja hallissa. Aluksi jätkä oli jotenkin tosi stressaantunut eikä keskittynyt kunnolla, mutta jossain välissä sillä naksahti työmoodi päälle ja siinähän sitten mentiin eikä meinattu.

Tänään synttäritottistelua Hyvinkäällä sakujen kentällä. Aivan järkyttävää poikitusta seuraamisessa. Itselle muistutuksena, ettei Yksää koskaan palkata oikeasta kädestä, siitähän tämä poikitus johtuu. Että nakkia mulle nyt sieltä oikeasta taskusta nii.
Liikkeestä istuminen ok käsiavuilla ja pitkilläkin välimatkoilla. Maahanmeno hidas, ja liikutteli muutenkin takapäätään. Luoksetulo siitä nopea, istui eteen vinoon ja palkkasin sitten siitä epähuomiossa. Miksiköhän tulee vinoon, nii. Liikkeestä seisomisessa pysähtyi kivasti, mutta kun jatkoin kävelyä kentän toiseen päähän, oli ottanut pari askelta. Mitä jääviin tulee, tarvitaan lisää jännitettä omaan kehoon, ja ylipäätään lisää virtaa koko touhuun. Ykä osaa tehdä nopeasti ja näyttävästi, minä sitä vaan hidastan.

Tässä välissä vein pallon toiseen päähän kenttää eteenmenoa varten. Laitoin sen alustan päälle, että varmasti erottuu. Sitten noutoja. Tasamaanouto tehtiin poikkeuksellisesti eri suuntaan kuin missä pallo oli, koska Ykä näytti siltä että sinkoaa. Tekikin hienon suorituksen. Hyppynouto myös oikein hieno, este ei tosin ollut ihan metrinen. Vinoestenoutoa ensimmäistä kertaa kilon kapulalla. Ekalla lähetyksellä juoksi esteen ohi, toka oli nappisuoritus. Superbileet siitä hyvästä. Kolmannella vielä tosi hieno onnistuminen ja siirtyminen eteenmenopaikalle. Seuruutuksesta lähetin eteen, ja koira lähti juoksemaan laajoja ympyröitä pitkin kenttää. Ei sillä ollut mitään hajuakaan mistään pallosta. Tokalla kerralla sama juttu, joten jätin sen istumaan ja kävin näyttämässä palloa. Tästä palattiin tekemään yksi hyppynouto ja kokeiltiin uudestaan. Nyt oli näköjään pallon paikka muistissa, lähti rakettina.

Paikallamakuu BH-tyyliin, eli selin 30 askelen päässä kun malikka teki liikkeitä. Nousi kolmen minuutin päästä seisomaan. Kävin laittamassa takaisin, ja sitten olikin hienosti pitkän pätkän loppuun asti.

Lopuksi hengailtiin kentän laidalla, kun sakut ottivat puruja. Yksä oli pätevä eikä sanonut kenellekään mitään. Loistavassa vireessä, joten tehtiin vähän pikkutottisteluja. Huominen jälki peruuntui, mutta eipä se mitään.

keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Täällä tehdään töitä hei


Tokotreeneissä aluksi seuruutusta hihnassa. Peruutus on jätkän mielestä ihan superkivaa. Kainalopallo on myös mahtava - koiraa on erittäin helppo palkata oikeasta asennosta ilman turhia rapisteluja tai käsien laittamista taskuun. Senkun vaan nostaa vähän kättä ja pallo putoaa. Piilopaikkamakuu 3min, oli heittänyt lonkalle. Ei haittaa. Paljon oli vieressä häiriötä. Pysyy myös istuen, vaikka kävisin kuinka pitkällä.

Liikkeestä pysähtymiset ovat mielestäni kärsineet vähän inflaatiota. Kai se ihan hyvin pysähtyy, ja oikeaan asentoon, mutta ei ole oikein terävyyttä mukana. Taaksepalaamiset onnistui hyvin. Sen sijaan luoksetulot ja erityisesti luoksetulon pysäytykset - vau! Ei voi muuta sanoa.
Hauska juttu sattui, kun Ykän pallo lensi lehtikasaan ja se sitä sieltä etsi, kun tuli bortsu päälle. Ykä katsoi sitä kerran ja jatkoi muina miehinä pallon etsimistä. Bortsukin häkeltyi ja lähti pois. Aivan älyttömän upea raitaeläin. En olisi uskonut. Ei myöskään lähtenyt mihinkään, kun kaksi pikkukoiraa lähtivät rähisten vetämään rinkiä ympäri kenttää.
AVO-hypyt todella pätevän näköisiä. Lähetän Yksän melko kaukaa telineelle, koska tällöin liike on näyttävämpi ja koira saa otettua kunnolla vauhtia. Sama juttu hyppynoudoissa, jotka muuten meni heti täysin nappiin. Jes! Tasamaanoudotkin tosi nopeita ja iloisia. Osasin heittää suoraan!


Ruudut onnistuivat tänään erinomaisesti. Lähetin Yksää ruutuun eri suunnista vinosti, eikä mitään ongelmaa. Namien syönnin jälkeen seisautuskäsky SEISO, kehuja ja palkka kannelle. Yksi kokonainen liikekin meni hyvin.
Lopuksi menimme rinkiin kouluttajan ympärille, ja seurautimme koirat ihan kiinni ympyrän keskiosaa, jossa perusasento. Ykä oli vähän sitä mieltä, että ei tarttis, ja jäi vähän taaemmas seisomaan. Sai namia heti kun tuli oikeaan asentoon. Tokalla kerralla laitettiin koirat maahan, ja siinä tuli vieressä ollut terrieri päälle. Ykä nousi seisomaan, mutta käskin takaisin maihin ja sai siitä suuret kehut.
Muuten lähinnä söpöä eteentulon tiivistelyä kun koira oli niin ihana ja innokas. Tiivisti ihan oma-aloitteisesti, kun lähdin hyppimään tasajalkaa taaksepäin. Lisäksi perusasentoon hakeutumisen nopeutta treenattiin siten, että heitin pallon välittömästi kun koira oli oikeassa asennossa. Johan alkoi takamus liikkua.

Lauantaina, eli 2v-synttärinä, lähdetään katsomaan sakemannien puruja ja tottistelemaan. Sunnuntaina pitkästä aikaa peltojälkeä. Mukavan koiraisa viikonloppu tulossa.

maanantai 18. lokakuuta 2010

Tokotoko

Ollaan pyöriskelty mökeillä ja vaelleltu vapaana metsissä. Käytiin valloittamassa myös Kammiovuori. Mökillä otettiin yksi esineruutu, joka olikin aika vaikea, koska olin yksin tallomassa. Esineitä kolme (lapanen, hattu, pallo) ja maasto vaikeakulkuista hakkuumetsää. Löytyivät kaikki, palloa piti etsiä vähän enemmänkin.

Tänään alkoi tokon ryhmätreenit, eli lomailu on ohi. Sää oli varsin kamala, tuulinen ja sadetta vihmoi, mutta mitä teki koira? Oli niin työvireessä ettei mitään rotia. Palkkana kainalopalloa ja siankieltä, joka kyllä ahneelle sialle maistuu. Aluksi seuruutusta hihnassa, vähän piti muistutella miten homma toimii, mutta johan alkoi sujua hetken päästä. Yritti ensin inistä, mutta ilmoitin että eipä sovi ja sitten työskenneltiin hipihiljaa. Verryttelyn jälkeen piilopaikkamakuu 1½min kahden ventovieraan koiran välissä. Kävin minuutin jälkeen palkkaamassa ja olipa skarppi asento. Paikallaistuminen tosi hieno ja terävä myös.


Tasamaanoudot nopeaa, iloista laukkaa. Ensin päästi irti kapulasta heti kun sain siitä otteen, mutta käskin ottaa uudelleen kiinni ja piti hyvin. Toka oli sitten oikeaoppinen pitämisineen kaikkineen. Hyppynoudoissa vasta kolmas kerta onnistui, kun ensin piti kiertää este kapulan kanssa ja toisella kerralla juosta suorilta esteen ohi ja palauttaa kapula esteen yli. Vika olikin hieno. AVO-hyppy ok, mitä nyt jäi vinoon istumaan esteen toiselle puolelle. Jäävät ok, istumista piti vähän muistella. Seisomisessa lähti taas perään kun kävelin ohi, mutta otin uudelleen ja pysyi. Ei vaan saa katsoa koiraan päinkään taakse palatessa. Luoksetulot räjähtäviä ja tiiviitä, seisomaan pysäytykset käsimerkillä todella hienoja ja sähäköitä.

Suurimman osan ajasta Ykä seurasi minua kuin ajatus ja tauoilla istui vaan ja tuijotti silmiin, että nakkinakkinakkipallopallo. Välillä taas oli vähän liiankin kivaa, kun piti moneenkin otteeseen singota johonkin ihan muualle. Ei edes muiden koirien luo, kunhan piti vain vähän riekkua. Palasi joka kerta yhdellä älähdyksellä. Varsinkin ruutu oli hankala, varasti ekalla kerralla muina miehinä syömään namit... ei mennyt muutenkaan ihan putkeen ruutu tänään. Vauhti älytön ja pari ihan ok pysäytystä kuitenkin. Kaukot oikein hienoja viiden metrin etäisyydeltä. Ainoa hinkattava on seiso-maahan. Se onnistuu läheltä, kun vähän nojaan eteenpäin käsimerkkejä antaessa - silloin siirtymä on puhdas eikä edistä yhtään.


Lopuksi vähän vapaana seuraamista (kivaa ja tiivistä, hyvä kontakti) ja pitkänmatkan luoksetulo. Jätin Ykän istumaan ja menin n. 80m päähän. Jätkällähän on ollut taipumusta juosta ohitseni ja rallatella hetki ennen kuin tulee eteen istumaan, nyt tuli järkyttävää kiitolaukkaa ja siististi oikeaan kohtaan.

Oltiinpa näköjään Holsku-lehdessäkin, mitäs me rotumestarit.

maanantai 4. lokakuuta 2010

Treenailun aloittelua

Parina viime päivänä ollaan otettu sisätiloissa alkeellista tunnaria ja noutoa. Tunnarissa lähinnä opetellaan siihen, että vaikka nyt ei noudetakaan kilon kapulaa, pikkupalikkaa ei silti pyöritellä suussa eikä varsinkaan heitellä. Eikä sitä noudeta tassut edellä. Aika hyvin on mennyt oppi perille, ja koira on aivan älyttömän hyvässä vireessä. Nyt ollaan siis tehty yhdellä palikalla, täytyy ostaa hajustamattomia seuraavaa vaihetta varten. Oman kapulan etsiminen onnistuu metsästäkin.

Noutoa vaan vahvisteltiin, 250g:n puukapulalla ja normaalilla metallisella. Hirveän kivan ja iloisen näköistä toimintaa, tiiviit eteentulot.

Olen äärettömän onnellinen, että jätkä on taas oma itsensä.