sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Tokokisat, v. 2

ALO-koe Helsingissä, tuomarina Pirkko Bellaoui. Kiva tuomari, vaikkakin tiukka.

Luoksepäästävyys, 8. Nousi ja pakitti, otti ilmeisesti omasta jännityksestäni vähän itselleen kun yleensä nuolisi mieluummin kaikkien naamoja. Tosin myös pallientarkastus kehään mentäessä oli aika kamala, sitä pitää treenailla enemmän. Täytyy palkkailla ihmisiä sorkkimaan jätkän haaruksia että loppuu tuollainen kyyristely.
Paikalla makaaminen, 10. Jess! Pää pyöri melkoisesti ja vieressä oli joku valkkari jonka kanssa olisi voinut vähän painia. Mutta kontakti palasi aina eikä hötkyillyt.
Seuraaminen kytkettynä, 9. Kontakti putoili.
Seuraaminen vapaana, 8½. Kamala kontakti, saksalaisessa täyskäännöksessä lähti kai ensin peruuttamaan ja sitten ei enää tiennyt mitä pitäisi tehdä. Tuli kuitenkin mukaan ilman eri käskyä.
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä, 0. Niin vain meni meidän lemppariliike pieleen. Jäi istumaan. Olisi pitänyt varmistaa, mutta jotenkin olin ihan varma että menisi maahan ilmankin.
Luoksetulo, 6½. Järkky törmäys.
Seisominen seuraamisen yhteydessä, 9½. Olikohan sitten hidas.
Estehyppy, 9. Nuuski estettä seisomiskäskyn jälkeen ja steppaili vähän.
Kokonaisvaikutus, 9.

Yht. 155,5 pistettä, ALO2.

Joku tuli lappuja odotellessa kehumaan että onpa kiva holsku(ksi).

perjantai 28. toukokuuta 2010

Petjalan opissa

Kesäkuun puolenvälin jälkeen käväistään taas Aeschlimannin tokokurssilla, eli samalla kouluttajalla jolla käytiin pentuaikanakin. Tulee taas vähän tolkkua tähän treenaamiseen. Elokuussa nähdään Korria.

Arto Petjala treenautti meitä eilen Lahdessa. Yksä oli huonossa vireessä ja lahnasi. Treenien jälkeen huomasin että koiralla on kipeä rupimainen haava kainalossa, voi olla ettei sen takia ollut ihan parhaimmillaan. Sinänsä silti hyvä, sillä nyt näkyi kaikennäköistä korjattavaa mitä ei välttämättä hyvässä vireessä näe. Seuraamisissa lähti joka kerralla laahustellen mukaan. Muutenkin oli vähän löllöilyä, täyskäännökset vasempaan todella väljiä. Vinkkinä enemmän palkkauksia heti täyskäännöksen jälkeen sekä herättelyansoja kesken seuraamisen, eli nopeita käännöksiä ennalta-arvaamattomiin suuntiin, että koiran on pakko seurata kunnolla. Lisäksi kannattaa lähteä perusasennosta seurauttamaan oikealle eikä suoraan, jolloin koiran on taas pakko kiinnittää enemmän huomiota tekemiseen.

Tasamaanouto aika kamalan näköinen kokonaisena liikkeenä, mutta otettiin sitten vireennostatuspätkänä niin että pidin koiraa pannasta kiinni kun heitin kapulan, käskin istumaan vasta sitten. Lopuksi käsky. Ei loppuasentoa vaan keppiriehuntaa heti kun toi kapulan takaisin. Täytyisi enemmän ottaa liikkeitä tällaisina kivoina pätkinä, kaavamaiset suoritukset tappavat nopeasti innon tehdä yhtään mitään.

Hyppynoudossa Ykä esteen taakse istumaan, kapula maahan ja ohjaaja toiselle puolelle yhden lankun korkuista estettä. Tästäkin saatiin tosi hyvä suoritus kun hetsasin ensin koiraa pitämällä pannasta kiinni kun laitoin kapulan sen eteen, sitten istuminen, ja jännittynyt siirtyminen takaperin esteen toiselle puolelle. Eikä loppuasentoja vaan suora palkkaus.

Olin myös vähän yllättynyt kun Yksä ei ottanut mitään häiriötä kenttää ohittelevista koirista, eikä edes kentän laidalla pyörineestä Marle-holskupennusta. Voi tosin johtua haavastakin, mutta olipa silti nätisti.
Lopuksi pyysin Artoa leikittämään Ykää patukalla, kun kerrankin oli tilaisuus päästä kokeilemaan oikeasti leikkimisen taidon osaavan vieraan miehen kanssa. Ykä lähti hienosti mukaan ja roikkui karvat pystyssä ja muristen patukassa kiinni. Vähän kuitenkin jänskätti, kun ei palauttanut patukkaa sen voitettuaan, vaan lähti juoksentelemaan. Hanskan avulla palasi kuitenkin Arton luo ja leikki jatkui. Yritti aika paljon käyttää tapporavistelua sen sijaan että olisi oikeasti kiskonut, tähän täytyy kiinnittää minunkin paljon huomiota. Ravistelulla ei patukkaa saa, vain töitä tekemällä.

Hyviä vinkkejä kyllä saatiin, täytyy ottaa opiksi. Toivottavasti kainalohaava ei kamalasti haittaa huomisissa kokeissa.

sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Hyttysrintama

Tultiin juuri viestitreeneistä. Alussa riitti virtaa ja hinku tekemään oli kova. Matkaa parisensataa metriä, ei näköyhteyttä pisteeseen A. Yksä lähti tosi hyvin, mutta usko loppui jyrkän kallion kohdalla. Kääntyi siis takaisin. Vähän haahuilua oli senkin jälkeen, mutta kun A-pisteestä huhuiltiin niin juoksi kyllä. B-pisteeseen tuli hienosti ja lähtikin kuulemma kuin raketti.

No, välillä tällaista, oli kivaa kuitenkin käydä treenaamassa.

perjantai 21. toukokuuta 2010

Kesä


Tiistaiset tokoilut meni kivasti. Paikkamakuissa ihmetteli kun muut ohjaajat rämpivät puiden taa piiloon. Kellahteli muutaman kerran lonkalle mutta pysyi. Otti häiriötä kyllä muiden ohjaajien sekä liikkurin käskytyksistä eli varasti maahanmenossa ja perusasentoon nousemisessa.
Pitkästä aikaa noutoa ja kaukoja lyhyeltä matkalta (maahan-istu-seiso, palkkaus joka välissä), muistissa oli. A-estettäkin kokeiltiin, ei voi muuta sanoa kuin että holsku se tykkää kiipeilemisestä.Keskiviikkona omia treenejä pesäpallokentän laidalla. Paikkamakuussa kellahteli kyljelle aika ahkerasti, mutta muuten ei merkkiäkään nousemisesta. Aika ison pätkän kaksiminuuttisesta olin selin. Kävin välillä palkkaamassa ja korjaamassa asentoa. Seuraamiset todella loisteliaan näköisiä, jätöt samoin. Ei valitettavaa. Luoksetulo vähän hidas mutta olipa törmäyskin pienempi. Heitti myös narupallonsa 30cm mutaojaan ja sinne jäi, mutta onneksi tuntuu palkkautuvankin paremmin kepillä.

Muuten ollaankin juostu aika ahkerasti, canicrossaten ja vapaana. Jätkä tykkää kovasti. Juoksun lomassa paikkamakuita siellä sun täällä. Yksi piilopaikkamakuu pellolla jossa vilkuilin pyöröpaalin takaa ensin 10s, sitten 20s, sitten 30s jälkeen, 40s en ehtinyt ottaa kun jätkä tuli luokse. Otin pannasta kiinni ja seisoskeltiin hetki tylsistyneinä makuutuspaikan vierellä. Sitten uusiksi, nyt suorilta 30s, ja onnistunut.
Heinäpaaleille hyppely oli myös kivaa, onnistui ohjaten kaukaakin. Samoin paalin päällä otetut maahanmenot ja istumaannousut toimivat hyvin.

Ilmoittauduin toko-SM:ien holskujen kisajoukkueeseen, eli nyt on kovat piipussa.

sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Metsähommia ja tavoitteita

Tänään sitten jotain aivan muuta, eli esineruutua ja viestiä. Kokeiltiin myös ~80cm estettä vapaahyppynä, hyvin hyppäsi. Yksi ryhmäpaikkamakuukin otettiin, 1min, 10m, tosi hieno ja rento. Hyvä saada eilisen jälkeen onnistunut paikkamakuu.

Esineruutu 25m x 50m, neljä vierasta esinettä. Hirveä hinku töihin ja kiikuttikin ensimmäisen hanskalelun minulle alta aikayksikön. Toinen (hanska) löytyi myös yhtä nopeasti. Tähän hyvään fiilikseen lopetettiin.

Viestiä noin sadan metrin välimatkalla, maasto vähän huono eli hakkuualue. Pisteeltä A näki pisteeseen B. Manteli-holsku kirittäjänä ja Annika toisessa päässä. Jätkä juoksi hienosti eikä edes huutanut kummassakaan pisteessä, mistä päästäänkin siihen, että ollaan vissiin matkalla kohti VK1:stä. Kesän tavoitteena pyöriä tokokisoissa TK1:sen arvoisesti ja suorittaa BH syksylle katsottuja pk-rotumestaruuksia varten.

Nyt ensisijaisena tekemislistalla on ehdottomasti paikallamakuun hiominen, siitä sekundäärisinä sitten hyppy- ja estenoudot. Viestissä välimatkan lisäys ja siirtyminen pisteestä B pisteeseen C, jolloin koiran tulee myös jäljestää juostessaan. Jälkipuolella keskitytään keppien ilmaisuun.

lauantai 15. toukokuuta 2010

Tokokisat

Otettiin näköjään treenin kannalta nämä kisat. Oman mokan takia tuli hylky, koska palkkasin koiran juuri ennen kuin tuomari sai sanottua kokonaisvaikutuksen. Hohhoijaa, mutta opinpahan kerrasta.

Muuten jätkä toimi ihan kivasti, vaikka kuumuus olikin melkoinen.

Paikallamakuu

Saksalainen täyskäännös hihnassa

Seuruutus vapaana

Luoksetulon jättö, naamasta varmaan näkee että KUUMA oli.

Luoksepäästävyys, 10.
Paikalla makaaminen, 0. Ensin nousi kolme muuta seisomaan ja hiipimään. Minuutin jälkeen Yrjänäkin katsoi että hetkonen, nousi, ja seisottuaan puoli minuuttia lähti hiipimään kohti. Nollille meni.
Seuraaminen kytkettynä, 10.
Seuraaminen taluttimetta, 10.
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä, 9½. Loppuasento hiiiidaaaass. Itse maahan putoaminen nopea.
Luoksetulo, 8. Löntystelylaukkaa, törmäsi aavistuksen.
Seisominen seuraamisen yhteydessä, 9. Loppuasentoon meneminen todella hidas.
Estehyppy, 8½. Tepasteli vähän esteen takana, loppuasento hidas ja vino.

Parin viikon päästä sitten kokeilemaan uudestaan josko ohjaaja ei tällä kertaa torpedoisi pisteiden saamista.

torstai 13. toukokuuta 2010

Vikat treenit ennen koetta


Tänään treenit Pyhtään kentällä Oulunkylässä. Yrjänä huusi taas ennen aloitusta. Rauhoittui aika äkkiä ja sitten pidinkin paljon irti.

Päivä oli älyttömän kuuma ja aurinkoinen, joten Ykä oli vähän lahna. Kieli roikkui maassa asti, eli aika paljon vain hengailtiin liikkeiden välissä. Lyhyitä seuraamispätkiä, näytti kuulemma kivalta. Koiran herättelyksi saksalaisia täyskäännöksiä juosten. Ekassa oli ihan hukassa, toka meni hienosti. Vasemmalle ja oikealle käännökset ok, osaa liikuttaa takapäätään hyvin.
Liikkeestä maahan aika hidas valuminen, tokalla kerralla sanoin käskyn painokkaammin ja palkkasin lentävällä pallolla heti kun kyynärät osuivat maahan.
Luoksetulossa tuli hitaalla laukalla. Eipähän törmännyt.
Paikallamakuu reunimmaisena, vähän päälle minuutti. Tarkoituksena saada onnistunut, vaikkei olisikaan ihan täyspitkä. Pää pyöri melkoisesti, mutta pysyi.
Hyppy ALO-malliin ok.

Sitten kun nappasin treenien jälkeen kepin maasta niin johan lähti koiralla ihan toinen vaihde päälle. Roikkui kepissä kuin terrieri, murisi ja repi oikein olan takaa. Ihan älytön ero äskeiseen. Siitä pari sivullemenoa ja olipa nopeita. Lopuksi testattiin mitä Ykä tykkää vieraan kanssa leikkimisestä. Taisteli ihan yhtälailla vieraankin kanssa, ja vei vielä keppiä takaisinkin kun oli voittanut sen. Hieno äijä!

Hollanninpaimennin on aina niin viisaan näköinen.

tiistai 11. toukokuuta 2010

Heurekan parkkis, osa III

Viime viikolla jotain omia treenejä ja sunnuntaina Heurekan parkkiksella Annikan ja Kirsin kanssa. Eksyin vahingossa toisen treeniporukan luo, mutta niistä koirista Yksä ei ollut moksiskaan. Vaan annas olla kun näkyi toisella parkkiksella holskuja ja tuttuja ihmisiä. Aivan kamalaa riehumista kun siis minä haluan tuonne ja etkö sinä nyt herranjumala näe että tuolla on tuttuja ja HOLSKUJA. Aikamme siinä pyöriskeltiin ja lopulta päästiin syömään pullaa kentän laidalle. Siitä sitten seuraamisia ensin hihnassa ja vapaana sitten jätkä alkoi olla hanskassa. Loppuajan olikin kivasti kuulolla. Vähän piti mölistä välissä mutta palautui äkkiä.

Hyppynouto narupallolla vähän sähläystä lähinnä omien mokien takia, mutta lopetettiin onnistuneeseen.

Paikallamakuun seisomisongelmaan löytyi ratkaisu. Jos nousee seisomaan, vapautan sen vain "plaah"-tyyliin, otan pannasta kiinni ja sitten seisotaan taka-alalla tylsästi puoli minuuttia. Sitten liike uudestaan. Mitä nyt alkuviikosta kokeilin niin toimi oikein mallikkaasti. Täytyy vielä ottaa muutaman kerran ennen lauantain kokeita että vahvistuu. Samoin päänpyörittelyongelmaan ratkaisuksi ruokakippo/tmv oman selän taakse. Tätä kokeiltiin seuraavana päivänä pellonlaidalla Ihanalla Kepillä, eikä pyörinyt pää yhtään.

Kiertämisiä otettiin ihan omaksi ja koiran hauskuutukseksi, aluksi puita ja autoja ja lopuksi Annikaa. Annikan kiertäminen olikin vähän haastavampaa kun olisi ollut niin kiva jäädä sinne vähän pusuttelemaan ja olemaan ihana. Onnistuipa kuitenkin.

Torstaina vielä oikein superkivat motivaatiotreenit, perjantaina ei tehdä mitään ja sitten lauantaina ekoihin virallisiin. Ihan mielenkiintoista nähdä miten koira toimii palkatta ja paineen alla, viime mölleissäkin vilauttelin narupalloa liikkeiden väleissä vaikken kyllä leikittänytkään.

Ai niin, ja karkasihan tuo kelvoton elukka hiekkatiellä vapaana ollessaan yhden kultaisennoutajan luo, eikä mitään kuullut. Kävin poimimassa elukan pois ja kyllä sapetti. Eihän se sinne tappelemaan mennyt, ei edes uhittelemaan, mutta vois nyt kuitenkin joskus upota kalloon että karkailu nyt ei vain käy päinsä.

perjantai 7. toukokuuta 2010

Heurekan parkkis, osa II

Eilen taas treenit Heurekan parkkiksella. Oli todella kuuma ja olimme aiemmin päivällä käyneet pitkän lenkin, joten jätkä oli aika iisisti. Annikakin tuli toisella autolla niin eipä jätkä edes huomannut saapumista. Seuraamisia aika paljon, ihan ok. Laitoin kakkosvaihteen silmään kun haahuili, eli juoksuseuraamista ja nopeita saksalaisia täyskäännöksiä, ja johan alkoi pysyä mukana. Liikeestä maahanmenossa meinasi jäädä istumaan, näin varjosta ja karjaisin kääntymättä että MAAHAN. Toisella kerralla otin apujen kanssa, vähän löysä mutta meni. Liikkeestä seiso ok. Ruutua otettiin muistutuksena, eli lähinnä lähetystä eri puolilta ja seisomaan pysäyttelyä. Luoksetuloja HIDASTA-käskyllä muutama, tiivisti kivasti eikä törmännyt. Paikkamakuu reunassa, 2min, välimatka n. 15m. Pysyi kyllä mutta pää pyöri koko ajan ja näkyi vähän korjailevan asentoaan. Pysyi myös vaikka kauempaa rivistä lähdettiin staffin kanssa takaviistoon leikkimään.

Loppuaika vain hengailtiin, kierreltiin muita ja syötiin pullaa, kun jätkä oli niin kiva ja söpösteli vaan häntää heilutellen.

sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Heurekan parkkis

Tokotreenit Heurekan parkkiksella lauantaina. Yrskä oli vähän levoton kun saavuttiin paikalle, ja hommahan kulminoitui kun se näki Annikan ihanan kiesin. Sitten kiljuttiin ja huudettiin minkä kurkusta lähti. Aivan hirveän näköistä touhua. Mentiin sivummalle vähän opettelemaan käytöstapoja, ja kun korvat alkoivat olla jokseenkin paikallaan lähestyttiin autoa ja muita koirakoita. Pienestäkin hinahduksesta tai haukahduksesta käännös toiseen suuntaan. Nopeasti tajusi että huutaminen ei auta mihinkään ja päästiin treenailemaan muiden sekaan. Kohta pidinkin Yrjänää vapaana ja se totteli oikein kivasti. Mitä nyt pari kertaa karkasi ihanien holskunarttujen (ja ihanan auton) luokse joskus puolivälissä eikä kuullut yhtään mitään. Toisella näistä kerroista meinasi juosta pyörän eteen. Kiva koira.
Aluksi lähinnä seuraamisia, vähän oli löysän oloista aluksi, mutta parani loppua kohden. Vapaana selvästi paremmin kuin kytkettynä. Liikkeestä maahanmeno ok, seisominen myös. Luoksetuloja, jestas meillä on paha törmäysongelma. Vauhti hyvä eikä lähtenyt pörräämään muiden luokse, mutta jarrutus sopisi myös. Nyt viimeistään ehdoton linja sille, että törmäämisistä ei tipu palkkaa.

Ei meillä törmätä luoksetulossa, ei toki.

Hyppyjä tehtiin monenmoisia, aluksi ALO-hyppy, joka ekalla kerralla meni huonosti ja tokalla hyvin. AVO-hyppyä kokeiltiin ekaa kertaa, Ykä irtosi hyvin ja otti paljon etäisyyttä esteeseen toisella puolella. Takaisin tullessa käytin kaksoiskäskyä (hyppy + sivu), mutta tulipahan erittäin hienosti. Korkeammalla esteellä (kuvassa) hyppynoutoa narupallolla ilman loppuluovutuksia. Edessä oli hirveästi kaikkea kivaa, mutta toi pallon hienosti joka kerta eikä häiriintynyt.

Kun suurimmat höyryt oli saatu ulos otettiin paikkamakuu. Neljä koiraa, holskut keskellä. Välimatkaa karkeasti arvioituna 15m, aikaa 2min. Välillä olin myös selin. Yrjänä pysyi todella hyvin vaikka kauempana menikin tuttuja ja vieressä oli ihana holskunarttu. Oli rennosti hyvässä asennossa ja katseli suurimman osan ajasta minua. Oikein hieno!

Ilmoittauduin toiseenkin ALO-kokeeseen. Se ken leikkiin ryhtyy leikin kestäköön jne.

Tänään vieraan tekemä jälki pellolla, ei keppejä, vanhentui n. 30min. Tuulista. En, tyhmä kun olen, laittanut niin merkille jäljen aloituspistettä, joten tottahan koira sitten lähti jäljelle keskeltä ja jäljesti alkuun. Sitten mentiin ihan miten sattuu johonkin suuntaan, kunnes Ykä näytti löytävän jäljen ja lähti uskomattomalla varmuudella etenemään. Kattelin siinä itsekseni että ei se jälki kyllä mielestäni täältä mennyt. Lopulta saavuttiin päätepisteeseen kaartaen ja tajusin, että Yrjänähän oli jäljestänyt poistuloreittiä pitkin ja siten päätynyt loppupalkalle. No, jäljestipä silti, joten sai palkan.
Sitten tein vielä lyhyen suoran joka vedettiin heti. Arvatenkin jätkä veti jäljestä n. puoli metriä oikealla, koska tuuli siirsi hajua. Mutta nyt mentiin sentään oikeaan suuntaan.

Hyvä kuitenkin, ettei vieraan tekemä jälki ole mikään ongelma.