torstai 18. kesäkuuta 2009

Ihmisjäljen alkeet -luentoa ja jäneksiä

Eilen lähti metsäaukiolla vapaana ollut Yrjänä sellaista vauhtia jäneksen perään, että korvat jäivät taakse. Karjaisin sellaisella volyymilla, että varmasti puoli pitäjää kuuli ja kehä ykkösellä autot jarruttelivat, mutta ei pysähtynyt. Katosi viideksitoista sekunniksi näkyvistä, huusin kerran nimeltä ja tuli. Kehuin ja jatkettiin vapaanamenoa. Eka kerta kun ei tottele pysähtymistä, vaikka kyllä me saaliseläimiä on ennenkin nähty. Onneksi jänes ei juossut tien suuntaan.

Tänään siis jälkiluentoa, Ykä oli mukana kun en tohtinut jättää sitä enää työpäivän jälkeen yksin. Pitkä lenkki alle ja kuuntelemaan. Yrjänä veti kierroksia jo kun astuttiin sisään koiraurheilukeskukseen, vaikka tuo ei ole ikinä siellä ennen käynytkään. Näkyvillä oli meneillään agilitytreenit, jotka tietysti kiinnostivat pientä hollannikasta. Veti ja haukahteli vähän kun muut lähtivät treeneistään, mutta ei rähissyt. Söi nappuloitakin, eli stressitaso ei ollut hirveän korkea kaikista ärsykkeistä huolimatta. Luennon ajan piti välillä inistä, kun oli niin tylsää, muuten käyttäytyi aika kiltisti. Koulutusohjaajalla on kuulemma ollut lk holsku itselläänkin, päävikainen tosin, ja se jouduttiin lopettamaan. No, taas kiillotellaan Rochallorien kilpeä.
Huoneen toista päätyä peittävä peili oli myös tosi jännä juttu.

Yhtä kaikki, saadaan luentomateriaali tarkemmassa muodossa myöhemmin, tässä vähän asioita lyhyesti:

- alkuun 1mx1m tiiviisti tallottu ruutu, joka täyteen makkaraa. Reunoille enemmän. Solkipanta/jälkivaljaat + parin metrin hihna/jälkiliina.
- makkararuudussa ei kehuta koiraa. Muutoin koira oppii jäljelläkin "kysymään neuvoa" omistajalta.
- koiraa ei estetä poistumasta ruudusta, annetaan vain hihnaa. Saa itse selvittää tiensä takaisin namien luo.
- pikkuhiljaa koira tajuaa, että rikottu maa (maa, josta ihminen on kulkenut) = makkaraa
- koira poistetaan ruudusta silloin, kun n. puolet makkaroista on syöty. Tällöin koiralle jää hinku päästä takaisin, koska "mamma hei, mun namit on tuolla!".
- ruutuja/jälkiä erilaisiin maastoihin (nurmikko, metsä, pelto), ettei koira fakkiudu (vrt. Saksa, jossa ei tehdä metsäjälkeä ollenkaan eivätkä koirat täten sitä osaa)

Huomenna töiden jälkeen mökille päiväksi, ehkä siellä voisi kokeilla pellolle tallata jonkinnäköistä makkararuutua grillailun ja soutelun lomassa. Ensi viikon torstaina sitten tositoimiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti