lauantai 26. toukokuuta 2012

Esineruutua ja tottista

Eilen käytiin iltasella Viilarin kentällä ottamassa ihan vain kevyet treenit. Ihan vain lyhyttä seuruutusta hihnassa, pari kertaa piti pyöräyttää haahuilusta. Johan koiralla silmät kirkastuivat ja korvat nousivat pystyyn, kun vaatimustaso oli kohdallaan! Pääsi hyvin palkkaamaan. Yksi vinoestenouto koe-estettä loivemmalla esteellä, en ees muista milloin oltaisiin viimeksi tehty tätä kapulalla. Ja jätkähän nouti. Ihan mahtavat pirskeet samantien.

Tänään esineruutuilua Husössä. Tallattu alue 10m x 40m, ruudussa kolme esinettä. Ykä juoksenteli vähän missä sattuu, alueen ulkopuolellakin, kaikkien esineiden yli. Siitä näki että se kyllä tiesi että pitää etsiä jotain, mutta mitä, siitä ei ollut hajua. Silmillä etsi, tosin koiran puolesta olkoon sanottava, ettei esineissä ollut paljoakaan hajua. Avustajan avuilla saatiin eka hanska ylös. Tokaa esinettä varten avustaja kävi heittelemässä esineitä, jonka jälkeen Ykä taisi taas juoksennella niiden yli ennen kuin toi lippiksen. Lippiksellä leikittiin armottoman paljon, palkkautui hyvin.
Mitä tästä opimme? Huomisissa esineruututreeneissä kiinnitetään erityishuomiota siihen, miten koiraa valmistellaan ennen töihin lähettämistä. Koiran täytyy tietää mitä se on menossa tekemään - milloin se etsii ukkoja ja milloin esineitä. Ihan samoin kuin toko-/tottisjutuissa koiralle täytyy kertoa, mitä liikettä se on menossa tekemään. Siitä lisää myöhemmin!


Ruutuilun jälkeen käytiin taas Viilarissa. Kuuma päivä, mutta Ykä oli ihan hyvässä vireessä. Vielä se vaati vähän ravistelua ennen käyttöä, mutta hitto että se petraa ja palkkautuu sen jälkeen hyvin! Pitää vain vaatia, holsku kyllä kestää - ja tarvitsee sitä vaatimusta. Ensin vinoestenouto  loivalla esteellä, kilon kapula. Jess! Sitten oikealla, jyrkällä esteellä sama. Pitäisi saada joku tsekkaamaan, että mitä koira esteen toisella puolen tekee, ottaako vauhtia vai mitä, kun kestää aina hetki ennen kuin se kapuaa takaisin. Mutta kapuaapa silti!
Ennen metristä hyppyä otettiin hyppynoutoa matalammalla esteellä. Vähän oli jotain sähläämistä siinä, olisi halunnut kiertää. En antanut. Kun matala hyppy onnistui, iskin koiran hihnaan ja siirryttiin metrisen esteen luo. Sen Ykä mielellään kiertäisi, joten pelasin varman päälle. Hetsasin, heitin kapulan, käskin "HYPPY" ja juoksin koiraa esteelle ohjaten eteenpäin. Hyppäsi! "TUO"-käsky, kapula messiin ja juostiin yhdessä takaisin "HYPPY"-lisäkäskyllä. Hienosta suorituksesta kunnon palkkaus. Tätä pitää nyt treenata, että koira tajuaa "HYPPY"-käskyn tosiaan tarkoittavan sitä, että sen tosikorkean jutun yli pitää oikeasti hypätä.

Tässä välissä vähän huilausta ja juomataukoa, sitten vähän korkean vireen seuruutusta ja pk-maahanmeno+luoksetulo.

Hyvät treenit, hyvä mieli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti