sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Pk-seminaarin antia

Käytiin pk-seminaarissa lihasrevähdyksistä huolimatta, kun oikein houkuteltiin. Siellä iskostettiin oppia päähän yhdeksän tunnin ajan ihan urakalla, ja tulipahan jälleen kerran todettua koiraharrastus siksi omimmaksi lajiksi. Ja oltua hyvin onnellinen siitä, että on päässyt mukaan niin mahtavan kouluttajan ja treeniporukan mukaan.

Ykälle otettiin lähinnä ampumisia, koska se on vieläkin vähän jäykkä. Alkuun reagoi vahvemmin, mutta mitä enemmän laukauksia tuli, sitä vähemmän se niitä kuunteli. Paikallamakuussakin pysyi, vaikka näytti siltä että kaikki on kamalaa. Paljon on vielä tekemistä ja siedätettävää, mutta tässä on nyt hyvä pohja jolta lähteä liikkeelle. Ohessa muistutuksia itselle:

Muista ampumistreenien yhteydessä:
- laukauksia kuullessa pitää pysyä liikkeessä, kehua koiraa, innostaa, heitellä palloa vaikkei koira siitä heti kiinnostuisi tai sitä toisi
- koira ei saa päästä tilanteesta autoon/muualle turvaan, vaan sen pitää ensin rauhoittua paikan päällä (laukausten jälkeen esim. pallonheittoa, pissatusta ja vapaata paikallamakuuta)

Lisäksi muutamia yleisiä huomioita:
- treenaamaan tultaessa kannattaa kentän laidalle mennä siten, että koiralla on esim. lenkkipanta kaulassa. Kehän laidalla koira käsketään makuulle, jonka jälkeen treenipanta (kurkkari) vaihdetaan. Tämä toimii samalla logiikalla kuin se, ettei pk-valjaita tai hakurullia laiteta koiralle ennen kuin vasta työpaikalla. Panta virittää koiraa siihen, että nyt loppuu lenkkeily, kohta tehdään töitä.
- kentällä ei keskustella koira kädessä. Mikäli on tarpeen keskustella tai kuunnella ohjeita, koira käsketään makuulle ja siirrytään siitä parin metrin päähän > koiralla on tehtävä silloinkin, kun ohjaaja pölisee jotain muuta.
- iloista kehumista heti pakotteen jälkeen! Koiran täytyy tietää milloin se tekee oikein. Kaikkeen pöllöilyyn puututaan, mutta korjauksesta täytyy tulla välitön kehu.
- tunne mukaan, kehujen pitää lähteä sydämestä. Ei mitään monotonista "hyvä poika, jee, hyvä hyvä" vaan kehuja monella erilaisella äänensävyllä. Maireaa, matalaa, korkeaa - äänensävy on erittäin tärkeä palkkausväline. Koiran ei tarvitse aina saada nakkia naamaan, kehukin on palkka.
- lyhyet leikkipalkat, ei saa väsyttää koiraa leikkimällä liian pitkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti