tiistai 1. huhtikuuta 2014

Huonoja uutisia


Eilen Ykä vingahteli vähän oudosti, mutta oli tokotreeneissä tosi pirteä ja iloinen oma itsensä. Illan mittaan tilanne paheni ja aamulla lähdimme päivystykseen, kun kiljahtelulle ei tullut loppua. Koiralla on mahdollisesti välilevytyrä, tai muuta nikamien ahtauteen ja hermopinteisiin liittyvää. Kuvauksissa 2010 sen selkä oli ok, 2013 elokuussa se kuvattiin uudelleen ja lannerangasta löytyi ahdas nikamaväli, joka oli aiheuttanut kipua ja käytösongelmia. Hoidolla ja fysioterapialla se saatiin suhteellisen hyvään kuntoon, mutta nyt tila jälleen romahti ilman mitään selvää traumaperäistä syytä. Joko vanha ahdas nikamaväli säteilyttää kipua rintarankaan tai siellä on joku uusi ahtauma, joka tapauksessa keskiselkä oli arka ja rintaranka selvästi kipeä.


Nyt kaikki menee tauolle ja Ykä on kaksi-kolme viikkoa häkkilevolla sekä Rimadyl-kuurilla. Tämän jälkeen katsotaan asiaa uudelleen, josko liikuntaa tosi hitaasti lähtisi lisäämään. Fysioterapiaa pitää ehdottomasti jatkaa, mahdollisesti tiuhempaan tahtiin kuin aiemmin. Jos oireet jatkuvat, pitää harkita magneettikuvausta. Muuta en nyt oikeastaan haluaisi edes miettiä.


Alan joka tapauksessa olla aika varma siitä, että lepokauden jälkeen Ykä jää harrastuksista ja kisaamisesta varhaiseläkkeelle, ettei selkä rasitu yhtään enempää kuin on tarpeen. Se on suuri harmi kun ottaa huomioon sen, kuinka aktiivinen Ykä on ja kuinka paljon se harrastuksista tykkää, mutta terveys on tärkeämpää. Se on kuitenkin perheenjäsen eikä mikään leikkiväline. Toivoakseni se saa elää pitkän ja hyvän loppuelämän kaikesta huolimatta.

Tänään kävin Vean kanssa 2,5h kävelylenkin, kun oli vain pakko tuulettaa päätä eikä Ykää saanut ottaa mukaan. Lopputokokurssin käyn luultavasti Oman kanssa. Onneksi perheessä on muitakin nelijalkaisia (ja joku kaksijalkainenkin), jotka auttavat jaksamaan.


11 kommenttia:

 1. Voi surkeaa! Toivotaan, että menee levolla taas ohi pitkäksi aikaa. Vaikeahan tuollaista koiraa on jatkossakaan pitää rauhallisena kun se jo omia menojaan rasittuu 100x enemmän kuin kaikissa tokotreeneissä yhteensä, jos on toimelias ja rämäpäinen tyyppi. Veisin kyllä magneettiin tms. lisätutkimuksiin, että tietää mikä on ongelma ja voi vähän arvailla ehkä ennustetta. Pikaista paranemista Ykälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, magneettikuvaus vaan maksaa herkästi seon 800e-1000e, se ei ole mitään halpaa lystiä. Mutta siitä kyllä sitten näkisi selkäydinkanavat, välilevyt ja ihan kaiken mahdollisen, joten se on kyllä vakavan harkinnan alla joka tapauksessa. Raha ei saa olla este, kun on koiran hyvinvoinnista kyse.

   Tokossa vaan joutuu tekemään melko itseääntoistavia liikkeitä, esim. seuruutus ei ole mitenkään kovin hyväksi koiralle, jolla on vastaavia selkäongelmia. Samoin noudot ja kaikki hypyt, ei vain PK-hypyt, pitäisi melkein pistää pannaan. Ja palloa ei saisi heittää ollenkaan, ettei tule revähtäviä liikkeitä... että siinä suhteessa vapaa liikkuminen on paljon parempi, kun ei tarvitse edes vaatia mitään tiettyjä asentoja.

   Kiitos paljon tsempityksistä!

   Poista
  2. Teillä ei oo vakuutusta? Sitten pitää säästää _hetken_ aikaa että voi viedä.. Olisko CT-kuvaus yhtään halvempi, esim. Espoon eläinsairaala tekee niitä. http://www.univet.fi/palvelumme/ct.html
   Joo, olihan siellä se hintakin, tavallisesti 700e

   Poista
  3. Vastaan vähän väliin, että CT-kuvaus ei ole kovin toimiva menetelmä näihin vaivoihin kun haluttaisiin juuri nähdä selkäydinkanava, välilevyt ja muuta "pehmeämpää ainesta". CT on enemmän juuri niitä luuston tarkempia kuvauksia varten.:)

   Poista
  4. Ei ole vakuutusta ollut hetkeen, joten ei auta.

   Poista
 2. Mä en oo noihin niin kovin perehtynyt, mutta sivuilla on selkäkuvausesimerkeistä mm. välilevyt ja selkäydin. Ja mainostavat ainakin, että sillä löytää pienimmätkin kudosmuutokset. Hinnaltaanhan nuo menee tosin aika lailla yksiin, että siinä mielessä ei ole väliä kumpaan menisi, jos johonkin menee.

  VastaaPoista
 3. Voi surku! ): Voimii ja jaksamista sinne! (:

  VastaaPoista
 4. Hei, olen teidän blogia aina silloin tällöin lukenut, ja nyt sattui taas silmään nuo Ykän selkävaivat. Itselläni on brassi, jolle annettiin tammikuussa hyvin suurella todennäköisyydellä diagnoosi välilevynpullistumasta tms. Ja lähete magneettikuviin, jos/kun oireet palaavat. Niin sitä vaan 6v. koira joutui varhaiseläkkeelle, vaikka agilityuraa piti olla vielä paljon edessä, mutta koiran terveys menee tietysti kaiken edelle.

  Miten teillä alkoi nuo Ykän ongelmat? ja sit kun alkaa kiljahtelemaan niiin missä yhteyksissä kipuilua ilmenee? Onko kortisonihoitoa saanut? Meillä koira vastasi kortisoni hoitoon todella hyvin ja nyt *koputtaa puuta* viimeoireista alkaa olla aikaa jo toistakuukautta - diagnoosi saatiin tammikuunlopussa, sitä ennen vuosi sitten hoidettiin samoin oirein "suolistotulehdusta" - eivät muuta silloin keksineet, mutta nyt juurruin klinikan oveen kiinni ja sanoin, etten poistu ennenkun koira on elävien kirjoissa. Missään arvoissa ei ollut mitään poikkeamia, eikä mistään tutkimuksista löytynyt mitää, mutta silti koira vain huusi ja tärisi vastaanotolla. Pitää kyllä kiittää, että on noi vakuutukset tullut otettua!

  -Siina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Todella paljon tsemppiä sinnekin, terveysongelmat eivät ole mukavia asioita kenelläkään. Ykällä ongelmat alkoivat viime vuonna, kun se käyttäytyi vähän arvaamattomaksi ja ylireagoi normaaleihin tilanteisiin. Lisäksi kipupiikit saivat sen mm. rähisemään meidän omille muille koirille vaikka ne eivät olisi olleet lähelläkään. Tämä helpotti heti kipulääkityksen ja asian oikean laidan tiedostamisen myötä.

   Nyt kiljahtelu alkoi ensimmäisen kerran portaita alaspäin mentäessä, sitten oli pitkään ilman kipua eikä illan treeneissäkään ollut moksiskaan mistään. Treenien jälken kiljahtelua alkoi kuulua oikeastaan koko ajan, ei mistään tietystä asennosta, eikä portaita alaspäin voinut lopuksi mennä lainkaan.

   Kortisonihoitoa ei ole saanut, sitä ei kukaan ole koskaan ehdottanutkaan. Kipulääkkeet ja fysioterapia auttoi viimeksi, toivon mukaan auttaa nytkin. Jos ei auta, pitää keksiä jotain muuta.

   Poista
 5. Meillä aivan samat nuo oireen kuvaukset, asennolla ei ollut sinällään mitään väliä vaan kiljahtelua ilmeni välillä koiran ihan vaan ollessa paikallaan. Meillä myös arvaamattomuus talon omia koiria kohtaan ilmestyi kun tyhjästä. :/

  Kortisoni hoito perusteltiin meillä siten, että laskee turvotusta - ja jos oireet ovat välilevyn pullistuman aiheuttamaa, kortisonin pitäisi laskea pullistuma -> kipu loppuu. Ja teoria piti kutinsa, sai eka pistoksena, tämän jälkeen kolme viikkoa tabletteina vähitellen annosta vähentäen (samaan aikaan rimadyl kipulääkitys). Fyssärillä vesiterapia altaassa ollaan kevät nyt käyty, nyt pieni breikki menossa, mutta pitää nyt ylläpitää tuota lihashuoltoa kunnolla, jos vaan mahdollisimman monta kivutonta vuotta vielä kaverille sais.

  Hirmu huonosti löytyy mitään vastaavista tilanteista jq hoidoista netistä, minkä yrittänyt ettiä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso kiitos kokemusten jakamisesta, täytynee ottaa kortisoni puheeksi lääkärin/fyssarin kanssa kun sinne seuraavan kerran mennään! Paljon tsemppiä sinnekin suuntaan, toivotaan mahdollisimman hyviä ja monilukuisia vuosia molempien koirille. :)

   Poista