maanantai 30. syyskuuta 2013

Aivan törkeän iloinen hakueläin

TOKO

Treenitauko katkaistiin kun saatiin HSKH:n treenikenttien sähkölukon koodi. Ykälle mulla on suunnitelmissa koiran oman aktiivisuuden ja oman passiivisuuden lisääminen -> koira oppisi tarjoamaan tekemistä sen sijaan että vinkuu ja sählää jotain omiaan. Viereisellä kentällä oltiin joskus aikoinaan ammuttu, joten se mielikuva Ykällä niistä kentistä oli. Mentiin siis hitaasti käpyttelemään ympäri kenttää ja jokaisesta katsekontaktista tipahti nami. Vinkumisesta pysähdyttiin. Pari kertaa tarjosi sivulletuloa, eteentuloa, maahanmenemistä ja istumista, muuten lähinnä hengailtiin. Näitä ehdottomasti lisää, koira rauhoittui suht nopsasti alun pyllyilystä.

HAKU

Sunnuntaina päästiin hakuilemaan, viime kerrasta olikin jo varmaan kuukausi. Ykällä oli nappulat kaakossa ja sillä oli jotenkin älyttömän kivaa - varmasti kuukauden sairasloman jälkeen holsku oli tyytyväinen päästessään hommiin. Toki sairaslomalla oltiin liikuttu monipuolisesti, mutta varsinaisia hommia ei tehty. Irtorullat, molemmissa etukulmissa maalimiehet, irtosi hyvin ja suoraan. Vasemmalla umpipiilo. Näytöissä päästin liinasta irti kun holsku veti sellaista vauhtia ettei siellä olisi perässä pysynyt... meinasi syödä maalimiehiltä sormetkin, kun nämä syöttivät namia. Aivan tolkuton into. Vähän kauempaa keskilinjalta tyhjä pisto vasemmalle, meni hyvin syvälle. Sieltä huuto takaisin ja oikealle, josta löytyi (vieras) maalimies.

Esineruutu tallattiin toisaalle; Ykää hetsattiin siten että pidin sitä pannasta kiinni ja T lähti viipottamaan esineen kanssa pitkin esineruutua, ja pudotti esineen sitten lähelle etureunaa. Ykä lähti lähetyksestä seuraamaan T:n jälkiä, ja matkalla löysi vieraan esineen, kangaslaukun osasen. Ruudun reunalta näkyi vaan kun häntä heilui villisti... huusin "HYVÄ!" ja Ykä lähti tuomaan esinettä - tolkuttomalla keinuhevoslaukalla ja naama leveässä hymyssä. Vähän se vielä pelleili esineen kanssa, mutta toi kun käskin. En ole varmaan ikinä nähnyt Ykää niin iloisena.


Tänään toinen hakuilu toisessa maastossa, irtorullilla. Tyhjään etukulmaan lähetyksessä eteni ensin hyvin, mutta 20m päässä kaarsi alueen mukaisesti kun sai hajun takakulmassa olevasta maalimiehestä. Ei auttanut, karjaisu takaisin ja lähetys uudestaan, jolloin upposi hyvin. Tarkoitus oli lähettää risteilynä suoraan vasempaan etukulmaan, mutta Ykä olikin edennyt rataa pitkin aika paljon ja ilmestyi keskilinjalle kauempaa. Sieltä kutsu takaisin ja uusi lähetys vasempaan etukulmaan, johon eteni hyvin ja josta ukko löytyi.

Keskivaiheilta lähetys vasemmalle tyhjään, jossa taas yritti kiertää kaukaa oikeassa takareunassa olevan maalimiehen luo... on se vaan koiralla hyvä nenä. Mutta ei auttanut karkaaminen, joten uusi lähetys ja voi sitä riemua, kun T löytyi alueen keskivaiheilta, oikealta. Tässä välissä eka maalimies kipitti vasempaan takakulmaan, ja sekin löytyi hyvin näppärästi. Ykä vaan rakastaa hakuilua niin paljon, mutta mikäs sen kivempaa kuin juosta metsässä, löytää ihania ihmisiä ja syödä nakkia!

Lopuksi kaikki pääsivät vielä päästelemään vikoja höyryjä pellolle; eka sheltit ja sitten isot. Lujaa ne juoksivatkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti