maanantai 25. huhtikuuta 2011

Toks

Kotiläksyjä
Olipa varsin valaiseva "kuinka hyvin koirasi on koulutettu" -testi tämänpäiväisissä treeneissä... koira piti jättää makuulle ja siirtyä itse metrin päähän sen eteen. Siitä piti selin käskeä koira istumaan. Tällä testattiin kuunteleeko eläin käskyä vai tarvitseeko se vartaloapuja yms. Ykä ei hievahtanutkaan edes seitsemän käskyn jälkeen. Istu-maahan meni jo vähän paremmin, vaikka ihan tolkuttomasti käskyjä siihenkin tarvittiin. Tämä tehotreeniin. Otettiin jo iltaruoan yhteydessä, Ykä oli niin kierroksilla että parilla ekalla "ISTU"-käskyllä tuli perusasentoon. Palautin aina takaisin. Lopuksi saatiin pari onnistunutta sekä istumisissa että maahanmenoissa.

Peruuttamisia
Jättöjä treenattiin siten, että itse peruutettiin ja koira tuli oikeinpäin perässä. Näin nähtiin kuinka monta askelta koira ottaa "SEISO"-käskyn jälkeen, ja kuinka nopeasti se ylipäätään istuutuu tai menee maahan. Kun pysähtyi hienosti, vapautus ja nami koiran taakse.

Ykä on myös "PERUUTA"-käskyn oppinut tosi hyvin, ja peruuttelee ihan into piukeana kolmenkin metrin päähän. Siinä on tässä vaiheessa raja, jota lähdetään askel askeleelta pidentämään. Peruuttelujen yhteydessä myös kaukoja.

Muuta
Rauhallinen piilopaikkamakuu ja rauhallinen piilopaikkaistuminen. Paluu koiran vierelle, uusi paikallapysymiskäsky ja poistuminen. Näitä useita ennen seuraamisen kautta vapautusta. Piilopaikkaistumisen aikana jostain kuului laukaus - en nähnyt koiraa mutta lungisti se näkyi istuskelevan kun palasin. Riekkui lelulla tuttuun tapaan. Seuruutukset myös ok!

Perusasennoissa tarkkana siitä, että koiran varpaat eivät mene kengänkärkien yli.

7 kommenttia:

 1. Nuita selin käskytyksiä pitääkin kokeilla, kuulostaa "hauskalta"

  VastaaPoista
 2. Voin kertoa, että "hauska" oli juuri oikea termi.:D vaan ei auta kuin treenailla! Ei sitä tule muuten edes huomanneeksi kuinka paljon tulee antaneeksi koiralle apuja. Pitää vaan aina olla joku katsomassa ja kertomassa, mitä koira tekee.

  VastaaPoista
 3. Eilen meni testiin ja Sinna meni sekä istumaan että maihin ekasta käskystä, mutta reaktioaika oli hieman hitaampi kuin yleensä.

  Sinna on saanut tästä varmaan harjoitusta, kun välillä käsken sen sivulle kun koira on takanani, ilman että katson koiraa. Ja ovilla puolestaan Sinna saattaa olla etunenässä hinkumassa jo ulos, mutta joutuu silti kuuntelemaan ilman katsekontaktia takaansa tulevaa istu-käskyä. Sit kun astutaan ite eka ovesta ulos, saatetaan vapauttaa koira ilman taakse koiraan katsomista, niin kyllä se senkin "kuulee".

  VastaaPoista
 4. Sinnahan on jo aika mestari! Täytyy kyllä treenailla enemmän. Meilläkin kyllä on sivulletuloja ollut jokaisesta suunnasta, mutta paikallaan asennon vaihtamista on ollut vain niin, että rintamasuunta on ainakin kutakuinkin koiraan päin.

  VastaaPoista
 5. Meillä Romeolla toimi noi käskyt vaikka istumakäskyä piti antaa toinen... :D Tehtiin tokokurssilla kuunteluharjoituksia ja samalla ohjaaja voi miettiä millä äänenpainolla ja kuinka napakasti käskyttää. Eli ite korotan ääntä (tiedostamatta sitä) kun oon koiraan selin ja kun on katsekontakti käskytän hiljemmin... jne. eli nuo vaikuttaa kanssa tosi paljon.

  Tää on kanssa toinen hyvä kuunteluharjoitus. Eli mene peilin eteen ja ota koira perusasentoon. Kato peilistä millon se pitää hyvää katsekontaktia ja palkkaa siitä. Hauska homma, mutta Romeo tuijotti pari kolme sekuntia ja alkoi sitten vilkuilla sivuille kun luuli etten huomaa. Oli aika ihmeissään kun nami tulikin heti kun vähän vilkasi muhun päin.:D Koira oppii olemaan näin tarkkana, eikä esim. kokeessa tarvii erikseen hakea koiran huomiota joka liikkeen välillä.

  VastaaPoista
 6. Hyvä Romeo, on teillä vaan eteviä elikoita. Tuota peilijuttua ollaankin tehty aina sopivan heijastavan pinnan kohdalla, ihan kaupungilla lenkkeillessäkin.:D se on kyllä hyvä treenivinkki!

  VastaaPoista