keskiviikko 12. elokuuta 2015

Pitkästä aikaa tokoa

T kisasi shelttien kanssa ensin Forssassa ja sitten Hyvinkäällä, ja sai niille kolmessa viikossa kolmilla kisoilla RTK2-koularit! Melko hurjaa, melkoisia koiria. Syksyllä Oman BH:n jälkeen alan opettaa niille VOI-juttuja, ja katsotaan niitä kokeita sitten myöhemmin. Isot siirtyvät MES:siin sitten kun ollaan ensin käyty vähän tokoilemassa niiden kanssa. Tokotauolla olen saanut tsempattua itselleni hyvän taisteludraivin Ykän VOI-mittelöihin, joten eiköhän me piakkoin käydä koklaamassa jäätä uusilla säännöillä.

Jo seuruussa tuli kuuma

TOKO
Lauantaina oli hullun kuuma, mutta käytiin kentällä tekemässä shelteille kisavalmistelurataa rallyyn ja isoille tokoa. Minulla siis ohjattavana vain Ykä. Tein perusvirheen ja ajattelin yleisesti treenata voittajaluokan liikkeitä, ois pitänyt päättää pari liikettä ja tehdä vain ne... no, tästä oppii. Aluksi hinkkasin vähän liikaa seuruutusta, sitten jättöjä joista seisomisessa tarjosi jatkuvasti istumista. Noudoista tehtiin vain hyppymetsku, joka oli ihan ok. Luoksetulo pysäytyksellä ihan ok, valui kyllä jonkin matkaa ennen kuin seisahtui kokonaan.

Luoksarin kiihdytys
 
Ja pysähdys

Ruudussa olen päättänyt käskeä suoraan maahan, kerran lätsähti ihan takanauhan takana maahan, josta sain kyllä uudella "ruutu + maahan" -kombolla oikeaan paikkaan. Muuten tarjoaa paikaksi satunnaisesti jompaakumpaa reunaa, mutta onpa ainakin nauhojen sisällä.

Maanantain treeneissä otin heti aluksi eri asenteen: tehotreeniin liikkeestä seisominen, ruutu ja paikkamakuu, eikä tehdä mitään muuta. Seisominen onnistui hyvin kun otin ruokakipon takapalkaksi - aluksi se aiheutti kuumumista, mutta ekan palkan jälkeen sain kaksi oikein näpsäkkää seisomista putkeen ilman aikomustakaan pyllähtämisistä. Ruutua enimmäkseen erottelutreeninä, eli ei varsinaista lähetystä vaan koira on jossain ruudun lähellä "odota"-käskyn alla ja "ruutu"-käskystä sen pitää hakeutua tötsien väliin vaikka ruutu olisi vähän vinossa. Ihan jees! Paikkamakuussa olin auton takana piilossa ja koira alkoi vinkua (??), käskin hiljenemään. Ihme törttöilyä se on myös oppinut kun nousee välillä seisomaan kun jätän sen odottelemaan maahan muuten vain. Lopuksi vielä sai makoilla auton vieressä kun kaverin koira teki hommia, aika levoton mutta pysyi. Pakko tehdä makoilua ja oikeaa paikkista lisää.

Jättö

Tiistaina oltiinkin ihan ohjatuissa treeneissä, Ykällä on ollut niistä taukoa jonkin aikaa kun sen kanssa ei ihan täysillä voi tehdä. Holskupa oli hieman innoissaan, ääntä lähti välillä mutta en ihan kauheasti tähän puuttunut. Ekan kiekan tehotreeniin ruutu, joka oli koe-etäisyyden päässä eikä Ykä ollut nähnyt sen pystyttämistä. Ajattelin että ei tasan lähde heti treenin ekana liikkeenä noin kauas eikä tasan tajua mitä sen pitää tehdä, mutta eikä mitä - lähti kuin tykin suusta korvat lintassa. Ekaa "maahan"-karjaisua ei kuunnellut, juoksi ruudun läpi, mutta palasi omatoimisesti takaisin ja tokalla lätsähti. Tein kävelykaavion ja kutsuin, rälläsi täysiä ohi ja piti käskeä seuraamaan, mistä palkka.
Toka lähetys meni yhtä hyvin, tällä kertaa Ykä kuunteli käskyä ja meni maahan ihan ruudun reunaan. Kävelykaavion ja kutsun jälkeen palkka heti kun Ykä tömisi takanani ja olisi muuten juossut ohi.
Kolmas lähetys taas oikein hyvä, mistä lähtien mun koira on osannut tän?? Palkka suoraan ruutuun, pyörittelin kolmea geelipalloa ruudussa ja holsku oli vähän iloinen. Neljättä lähetystä varten jätin kaikki kolme palloa ruutuun ja lähetin Ykän ihan parin metrin päästä. Maahanmenon jälkeen vapautus palloille.


Koska ruutu meni niin hyvin, ei jääty hinkkaamaan sitä. Kaukot muuten ok, mutta ekalla seisomiskäskyllä meni istumaan, tokalla nousi. Jäävät (seiso, istu) hienot, ei arponut! Ohjatussa noudossa lähti ekana hakemaan väärää kapulaa, karjaisusta vaihtoi suuntaa. Toka kerta parempi - kääntyi väärään suuntaan mutta korjasi itse.

Metskuhyppy

Tokalla kiekalla piilopaikkamakuuta ryhmässä ja häirittynä, 4min. Maahan yksitellen, ei ongelmaa. Ykä oli kuulemma tosi rauhallisesti kun olin piilossa, rauhattomuus alkoi heti kun tulin piilosta. Ei kuitenkaan noussut, kääntyi lonkalle kun kävelin ohi. Ei ennakoinut istumistakaan! Jatkettiin keskenämme rauhaisaa paikallamakuuta kun muut tekivät muuta, ja keskityttiin myös siihen että voi pysyä suorassa vaikka kävelen ohi.

Seuraavissa ohjatuissa treeneissä palkattomuutta/sosiaalista palkkaa, nyt sai nakkia koko ajan ja sehän luonnollisesti paransi suoritusta. Mutta hyvä mieli, hyvin menee!

Palkka-Yrjänä syö koko käden

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti