sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Luonnetesti


Toimintakyky +2, hyvä
Terävyys +3, kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3, kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu +3, suuri
Hermorakenne +1, hieman rauhaton
Temperamentti +1, erittäin vilkas
Kovuus +1, hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3, hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus ++, laukauskokematon
+169p

Luonnetesti takana, tuomareina Pirjo Ojala-Laine ja Anu Hatunpää. Meni kyllä hyvin pitkälti ihan niin kuin odotinkin. Osa liikkeistä videoitiin, koetan saada videoita nettiin myöhemmin. Nika-sheltti oli kuulemma "tömäkkä täti" ja "hauska neiti" - puolusti omistajaansa pää punaisena, niin tosissaan kuin olla ja voi. "Jos se olisi ollut 20kg isompi, silloin pelottaisi. Pelotti kyllä nytkin."

Alun paikallaan seisomisessa oli tylsää, koira olisi halunnut mennä jo moikkaamaan tuomaria. Käsittelyssä häntä heilui ja kivaa oli. Tuomarin kanssa leikki raivopäänä, murisi ja piti kiinni kaikin hampain. Ei haittanut läimiminen eikä mikään, ja kepin voittaessaan meni tarjoamaan sitä heti takaisin tuomarille.
Kelkka oli ihan mahtava; Ykä meni heti hihnanpäähän eteen ja haukkui että mikä toi on, se ei muuten ole tulossa tänne. Kun kelkka tuli kosketusetäisyydelle, Ykä meni välittömästi korvat ja häntä pystyssä haistelemaan. Takaisintullessa kävi myös haistelemassa, muuten ei mitään. Sitten testattiin, että puolustaako Ykä minua - ja ihan samanlaisen metakan se pisti päälle. Ei väistänyt, oli edessä hihnanmitan päässä roiskuen että et tule, hullu. Tämä oli todella mielenkiintoista nähdä, koska Ykä ei ole aiemmin (onneksi) joutunut vastaaviin tilanteisiin. Yksä otti aseen pois heittäneen uhkaajan vastaan häntä heiluen, lähti mukaankin ihan kiltisti. Kun kutsuin luokse, Ykä juoksi ohi ja kävi moikkaamassa kelkkaa.
Sitten haalari ja räminä. Ykä sinkosi pois tieltä molemmilla kerroilla, alkoi vaikuttaa muutenkin vähän paineistuneelta. Toisella kerralla ohikulkiessa kävi haistelemassa itsekseen molempia, ei muuta. Tässä vaiheessa taisi tulla pimeä huone, joka tehtiin Ykälle vähän haastavammaksi. Eli lauta heitettiin lattialle, kun koira oli päästetty minua etsimään. Kovasti se pyöri, löysi kyllä kaikki muut ihmiset muttei minua. Ei tajunnut nenäänsä käyttää. Parin ääniavun jälkeen löysi ja voi sitä riemua.
Seinään sitomisessa Ykä jäi ihan ilman mitään odottelemaan. Kun uhkaava tuomari tuli ölisten konttien takaa, ei Ykä virkannut mitään. Ei edes paineistunut, töllisteli vain. Päästi melkein iholle asti ennen kuin tajusi että kyllä se pöpipää on tosissaan. Sitten pisti älämölön pystyyn. Antoi kepin pois heittäneen tuomarin tulla ihan hyvin lähelle.
Laukauksissa Ykä oli jo selkeästi paineistuneempi. Ensimmäinen laukaus (kävelyn yhteydessä) sai koiran hypähtämään. Toinen (pysähtyneenä) meni pienemmillä reaktioilla, mutta eipä se silti mukava ollut.

Tässä tuomarin kommentit nauhoituksesta ylöskirjoitettuna:
"Yleisesti ottaen tästä koirasta voi sanoa, että sillä on hirveän paljon vahvuuksia ja sitten siellä on yks heikko kohta, joka vaikuttaa tekemiseen. Se kannattaa ottaa huomioon harrastamisessa, jalostusjutuissa ja vastaavassa, ettei ainakaan samanlaisia koiria sitten yhdistellä. Sillä (koiralla) on valtavasti vahvuuksia.
Eli jos lähdetään liikkeelle alusta, ensimmäisessä kohdassa mitataan koiran toimintakykyä (+2, hyvä). Koealueina kelkka ja pimeä huone. Se on ehkä siviilitermein kuvattuna koiran rohkeutta. Miten se kokee uusia, ihmeellisiä asioita - ja niitä kuviteltuja tai todellisia pelkoja selvittää. Koiran toimintakyky on +2, eli sillä riittää kykyä selvittää asioita. Kelkka oli aivan upea, eli ei tuumaakaan antanut siinä asiassa periksi ja ihan itse selvitti asian saman tien. Toimintakyky on myös tärkeä asia, siksi siinä on iso kerroin. Sitä ei voi harjoitella, sitä joko on tai ei ole, sitä ei mistään taiota.

Sitten puhutaan koiran terävyydestä (+3, kohtuullinen ilman järjelle jäävää hyökkäysalua), miten se itseään puolustaa. Erikoiskokeena tuo seinä (yksin jättäminen) ja monesti koira muuttuu siitä verrattuna mitä se tekee lauman kanssa tai yksin. Tämä ei kauheesti muuttunut. Sillä on pieni reviiri, joka tarkoittaa sitä, että sillä on malttia odottaa ja katsoa onko toi ihminen tosissaan. Sitten kun se totesi, että on se, niin sitten reagoi. Ja reagoi kohtuullisella tavalla, eli sillä ei ole jäljellejäävää hyökkäyshalua. Kyllä näytti koko kalustonsa mulle, kun vihdoin uskoi, että ”toi täti on hullu ja on tulossa mun päälle”. Eli ihan selvästi, että ”ei tarvii tulla”, mutta sitten kun mä lopetin niin totes, että ”okei, nyt se on tullut järkiinsä taas”. Kyllä se vähän kattoi edelleen, että ihan hyvä omalla tavallaan.
Puolustushalu (+3, kohtuullinen, hillitty) eli miten koira puolustaa laumana, tapahtui ihan sama juttu: ensin vähän ihmetellään ja sitten tehdään selväksi, että tänne ei ole tulemista. Mutta sitten taas kun täti tuli järkiinsä, niin antoi olla. Se kannattaa ottaa huomioon, tällä koiralla on kanttia, sun päälle ei tulla nakkikioskilla. Jos se oikeesti on sitä mieltä, että joku on tulossa sun päälle, se puolustaa.
Sitten on taisteluhalu (+3, suuri), pitkälti koiran moottori, miten se käyttää leukojaan leikkiessä. Se myös sillä taisteluhalullaan tsemppaa, eli kun tulee uusia asioita, se ottaa sen käyttöön. Ja se on tällä koiralla paras mahdollinen, +3. Se käyttää sitä hyvin äkkiä, oikeassa paikassa. Varmasti oot kouluttaessa huomannut, että kaikki lelut käy ja kaikki on kivaa (jep, huomattu on...).
Sitten päästään niihin tän koiran heikkouksiin, puhutaan hermorakenteesta (+1, hieman rauhaton). Se näkyy tän koko testin ajan, miten se kuormittuu. Ja lopuksi se näkyi näissä ampumisissakin. Eli +1, hieman rauhaton, mutta siinä ja siinä plussan puolella. Se on selkeesti tän koiran heikkous, eli se paineistuu ja kun tulee vaikeita asioita, niin koko persoonallisuus voi muuttua. Se on semmoinen asia mikä kannattaa ottaa huomioon. Jos on hirveän rankkaa, se koira saattaa käyttäytyä epätyypillisellä tavalla ihan vain sen takia. Mutta sillä on vahvuuksia niin paljon, että varmaan monilla niillä päästään yli (todella tutun kuuloista tämäkin).
Sitten toinen asia mitä ei äkkiä ajatella koiran heikkoudeksi, mutta joka voi vaikuttaa tietyissä tilanteissa toimimiseen ja sen kanssa elämiseen on temperamentti (+1, erittäin vilkas). Reagoi hyvin nopeasti ja välillä reagoi vähän ylimääräisiäkin. Eli ehditään huomata vähän sellaisiakin mitkä ei ole siinä tilanteessa niin järkeviä huomata. Sit toisaalta taas se on ihan plussan puolella ja sen tapa toimia on kuitenkin vielä ihan järkevä, ettei mitään ihan perhosia kattele. Kyllä vain vähän ylimääräistä huomaa.
Sitten kovuus (+1, hieman pehmeä), miten se koira muistaa asioita. Mitä kovempi koira, niin sitä enemmän sillä joudutaan asioita toistamaan, että jää sinne kaaliin. Tää koira on +1, hieman pehmeä. Täällä testissä se näkyi ehkä eniten tuolla pimeässä huoneessa, jossa sitä vähän säikäytettiin. Se pysäytti, vaikka koira onkin rohkea. Ei se siellä mitenkään pelännyt, mutta se miten se siellä reagoi, oli pikkaisen sitä pehmeyttä. Me tehtiin vähän erityissäikäytystä sille, siellä ei yleensä laudat lentele. Se oli lähinnä koska koira oli niin vahva kelkalla, niin me vähän jouduttiin pysäyttämään. Muuten se olisi vain juossut sinne ja se olis ollut sillä selvä, eikä se olis mitään testannut. Siksi Pirjo heitti pikkasen lautaa sinne, niin saatiin se pysähtymään ja vaikuttikin sitten selvästi. Sen sit huomaa, ettei se ole niin puupää kuin mitä kelkalla antoi ymmärtää. Ole onnellinen siitä, että näillä muilla ominaisuuksilla jos se olis kova vielä, niin—
Sitten tullaan myös koiran isoon vahvuuteen, eli luoksepäästävyyteen (+3, hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin). Se ottaa sen käyttöön myös näissä tässä koetilanteessa kun tädit ovat olleet hulluja. Se on vahvuus, että koira hyväksyy sitten kun ne on tullut järkiinsä. Vaikka niin vahvasti puolustaakin, niin hirmu nopeesti pääsee yli ja ei oo ihmisen kanssa mitään ongelmaa.
Ja sitten koiran toiseen heikkouteen, joka on osin tätä hermorakenneongelmaa, on tää laukauspelottomuus (++laukauskokematon). Se on vielä plussan puolella, koska se pieneni se reaktio, mutta ne laukaukset vaikutti. Se oli myös sitä, että se oli kuormittunut, osin se oli ihan ääniherkkyyttä. Eli se on asia, joka kannattaa ottaa huomioon – no ehkä se ei teidän elämässä, jos normielämä sujuu, mutta jalostuksessa.
Joka tapauksessa tänään koira ei saanut mitään muuta kuin plusmerkkisiä arvioita, eli ei miinuksia yhtään. Tästä saatiin 169p, se on hyvä tulos ja kun kyseessä on hollanninpaimenkoira, niin silloin luonnetesti on hyväksytty."

3 kommenttia: