sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Ykä ja Vea RTK3, shelteille ekat AVOHYVit!

Olipa kyllä melkoinen lauantai, kun oltiin ilmoitettu kaikki neljä koiraa Tampereelle RT-kokeisiin! Minulla tavoitteena saada isoille vikat VOIHYVit ja T korkkasi AVOn shelttien kanssa. Nämä tähtäimessä ollaan myös treenailtukin viime aikoina, mitä nyt minä olen välillä käynyt BH-treeneissä Oman kanssa.

Päivä oli kuuma ja aurinkoinen, kokeet hiekkakentällä missä hyvin vähänlaisesti varjoa. Ekana VOI-luokka, Vea tokana koirakkona ja Ykä vikana. Luokassa seitsemän koiraa, tuomari Hannele Pirttimaa, joka olikin aika tiukka! 


Vea oli tosi hyvän tuntuinen odotellessa, ei yhtään niin nuutunut kuin Kouvolassa. Vähän otti häiriötä joistain koirista mutta ei paljoa. Vean paikkisparina oli tiibetinterrieri ja suorittavana parina schapendoes; molemmat potentiaalisesti jänniä pikkusakulle mutta onneksi aika pienikokoisia. Eikä niistä loppujen lopuksi ollut edes mitään häiriötä, Vea oli koko radan ajan tosi hieno. Yhden pisteen kontrollivirheitä putoili sekä Vealle että Ykälle melkoisesti, mutta ihan sama, radalla oli erittäin hyvä meno.

Vealle 4. kyltiltä -1 (kontr.), samoin kyltiltä 9. Peruutuskyltti meni sikahyvin, kannatti treenata! 12. kyltiltä -3 (ohjaajavirhe, taisin kumartua seisomiskäskyssä apuna). 14. kyltiltä -1 (kontr), 16. kyltiltä -10 (väärinsuoritettu liike, käännyttiin eriaikaisesti). 18. kyltiltä -1 (ohjaajavirhe). Yksilöliikkeistä käytösruutuun, joka oli taas edessä istuminen 2min ajan. Tässä ei pienintäkään ongelmaa, ei kiinnostanut schapendoes yhtään.

Loppupisteinä siis 82/100, aika 2:14;65, sij. 3./7. ja RTK3! Harmittaa tuo eriaikainen kääntyminen, mutta koira jätätti vähän enkä tajunnut taktikoida tai uusia. Näillä puheilla kuitenkin sakulle kolmella kokeella VOI-koulari ja siirto T:n hoivoon MEStariluokkaan. Minä olen nyt Vean kanssa kisani kisannut, ellen joskus innostu AD-kokeeseen, ja T saa kisakoiransa kokonaan takaisin.

Vea autoon ja holskua hakemaan, ja holsku olikin hyvin innokas. Alkutemputtelussa kävi ilmi, että oli vähän siinä ja siinä keittääkö holskulla yli ja alkaako se kentällä haukkua, vai onko liian kuuma ja se matkalaukkuilee. Mutta eipä mitään, se lähti aloituksesta hyvin messiin ja puksutettiin rata läpi hyvällä fiiliksellä.

5. kyltiltä -1 (kontr.), 8. kyltiltä 2 x -1 (vino, kontr.), 14. kyltillä oli jotain sähläystä eikä Ykä tajunnut mistä sen pitäisi mennä, joten uusittiin. Uusinnasta -3 ja jotain sählinkiä siinäkin oli joten -1 (kontr.). 15. ja 16. myös molemmilta -1 (kontr.). Käytösruudussa ei ongelmia. 

Loppupisteet 91/100, aika 2:09;53, sij. 1./7. ja RTK3, ekana holskuna Suomessa! Vähänkö siistiä. Nyt vaan kohti MEStariluokkaa pienen tauon jälkeen!

Hianot kultaiset mitalit!

Olen tosi ylpeä siitä, että molemmat koirat tekivät hienosti töitä. Spiraali oikealle oikealla seuraten on molemmilla treeneissä aiheuttanut vähän jätättämistä, mutta sitä ollaan tehty ahkerasti ja nyt kokeissa se menikin ihan nappiin molemmilla. On ollut hirveän hauskaa käydä kisaamassa tässä vaikeammassa luokassa, vaikka ratapiirrokset aiheuttivatkin aina alkuun tuskanhikeä. Rally myös selvästi sopii Ykälle tosi hyvin, eikä se ole ollut hirveissä paiseissa kokeissa - toisin kuin esim tokossa välillä. Vaikka kyllä me tokokentillekin varmasti vielä jossain välissä eksytään, jahka ehditään.

Myös sheltit läpäisivät kunnialla ja korkein pistein ekan AVO-kokeensa! Eli toisin sanoen 4/4 lauman koirista oli ihan ässiä tänään, ja se on jo aika hyvä prosentuaalinen otos.

Tältä näytti yön edellä mökillä, kun kokeiden jälkeen päästettiin koirat rälläämään koko illaksi

sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

2 x VOIHYV ja Oman BH-ilmo!

RALLY-TOKO
Isojen kanssa olen ottanut VOI-ratoja ja hinkannut jotain yksittäisiä liikkeitä. Viime treeneissä Ykä oli tosi pätevä, varmasti osin johtui siitä kun kävin illalla ennen treenejä kahdessa erässä koirien kanssa hölkkälenkillä (2,5km x 2,5km, ensin Vea+Oma ja sitten Ykä+Nika kaatosateessa) eikä päässä höyrynnyt liikaa. Lisäksi Ykä sai namipalkan sijaan pallopalkkaa ilman vetoleikkejä, eli sai rälläillä itsekseen. Vaikka Ykä onkin ahne, pallo selvästi merkitsee sille enemmän kuin nakit. Sitä edeltävissä treeneissä se taas oli todellinen persenaama ja kiljui koko ajan, mutta silloin en ollutkaan ehtinyt pahemmin purkaa sen energiaa.

Vea on ollut tasaisen hieno, viime treenit meni oikein nappiin muuten, mutta käytösruudun istumisessa otti häiriötä toisen koirakon maahanmenokäskystä. Käytösruutua treenataan nyt kaksi viikkoa oikein täysteholla, sillä jos meidän koe johonkin katkeaa Vean kanssa niin siihen. Tänään oltiin Kouvolassa VOI-kokeissa, ja alla oli puolentoista päivän ajan juoksemista sukulaisten luona joten oli muuten aika väsyneitä koiria. Ei ollut hirveän hyvä idis ainakaan Vean osalta.


Vea oli luokan ensimmäinen, ja se oli jo koepaikalla toooooosi väsynyt. Se siis nukkui kehääntutustumisen ajan. Tein virheen ja vein Vean lähtöpaikalle jo ennen kuin nollakoirakko tuli käytösruutuun - Vealle selän takaa kulkeva koira oli hirveän paha häiriö. Sain sen kuitenkin mukaan, mutta heti tokalta kyltiltä tuli -10 virhepistettä koska ilmeisesti peruuttaessa pitää nostaa jalkoja kunnolla maasta. En tarkoituksella nostanut, koska olin parilla edellisellä treenikerralla tallonut Vean varpaille. Kauheasti minun piti antaa apuja ja tehdä töitä että Vea jaksoi tehdä hommia. Käytösruutukoira tuijotti Veaa paljon ja Vea otti siitä itseensä - mitä lähemmäs jouduttiin ko. koiraa, sitä tarkemmin minun piti pitää sakua jyvällä.

 Seuruutusta, pujottelua, liikkeestä seiso kierrä koira, liikkeestä maahan

7. kyltiltä -1 (kontr), taisi jotain vähän haahuilla. Kasikyltillä oli tosi lähellä ettei lähtenyt lapasesta. Parilla vähän pontevammalla käskyllä sain sen mukaan ja matka jatkui paremmin. 11. kyltin uusin eli -3, siinä oli eteentulossa jotain sähläämistä. 12. kyltillä -1 (kontr). 13. kyltiltä -3 (ohjaajavirhe, hidastin). 17. kyltiltä napattiin -1 (vino) ja -3 (ohjaajavirhe, voimakas käsiohjaus).


Näillä selvittiin yksilöliikkeistä ja siirryttiin käytösruutupaikalle, jossa piti istua ohjaajan edessä 2min. Parinamme oli kelpie, jota Vea oli jo aiemmin vähän vilkuillut sillä silmällä - ja johan se veti pienet kilarit ennen liikkeiden alkua. Nappasin pannasta kiinni ja käskin uudelleen istumaan, ajattelin jo että hylky tuli mutta koska sain koiran kutakuinkin hanskaan ennen kuin ajanotto alkoi, meidän annettiin jatkaa. Paljon piti Veaa houkutella ja käskyttää että pysyi kuulolla, kelpie oli jotenkin tosi paha häiriö tuossa väsymystilassa, mutta selvittiin muutamalla haukahduksella. -3 (ohjaajavirhe, voimakas käsiohjaus kun houkuttelin käsillä katkaisemaan kontaktin toiseen koiraan).


Olipa muuten iso huojennus kun T tuli sanomaan että saatiin 73/100pts eli hyväksytty tulos, ajalla 2:56;61! Huhhuh mitä kamppailua, seuraavissa kokeissa toivottavasti vähän paremmin. Ensinnäkin vähän pirtsakammalla koiralla ja taktikoiden niin, ettei Vean tarvitsisi ottaa niin kovaa painetta muista koirista. Ei mennä odottelemaan omaa vuoroa liian aikaisin jne.

 Seuruutusta, liikkeestä maahan, liikkeestä seiso kierro koira ja Ykän rentoutumista käytösruudun jälkeen

Ykä oli paremmalla päällä, väsynyt sekin mutta se ei ota muista koirista nokkiinsa kisapaikalla niin se oli vain rento tapaus. Väsymys tekee sille vain hyvää. Mitä nyt aloituskyltin jälkeen Ykä bongasi iiiihanan tuomarin ja seurasi siinä vierellä häntä heiluen, korvat lintassa ja tuomaria tuijottaen... onneksi kuunteli käskyjä kuitenkin eikä karannut mihinkään. Virheitä tuli 3. kyltiltä -1 (kontr), 7. kyltiltä -1 (kontr) ja 15. kyltiltä (ohjaajavirhe, kumartuminen). Vähennyksiä tuli -1 haukkumisesta, kun väsymys alkoi Ykällä purkautua kentän loppupäässä ohjaajan komentamisena. Mutta tosi hieno eläin se oli, käytösruudussa tapitti kuin tatti ja tuijotti melkein koko 2min minua silmiin. Näillä puheilla VOIHYV, 94/100pts, aika 2:33;89 ja 2./9. sija! Vähänkö olin ylpeä pikkuholskusta.

Parin viikon päästä yrittämään koularia, hurjaa!



TOKO
Ilmoitin Oman syksyn BH-kokeisiin, apua. Onneksi sheltti on ollut aika huikea viime todetreeneissä, rapiat 10min paikkiksessa ei mitään ongelmaa vaikka ukkonen alkoikin jo loppuvaiheessa jyristä. Ykä olisi luultavasti luikkinut autolle. Vieressä ollut koira haukkui ukkoselle, Oma otti lungisti. Perusasentoon nousussa annoin vähän vartaloapuja, vaikka eipä sheltti niitä oikeesti tarttisi kun se on niin taitava.

Suoritusvuorossa tehtiin seuruutuskaavio hihnassa, palkkasin täyskäännösten jälkeen. Aika makee! Vapaana seuruutuksen aikana alkoi sataa aivan jäätäviä määriä vettä + ukostaa kunnolla, mutta tehtiin silti vähän suuremmilla palkoilla loppuun. Pahimpien jyrinöiden aikana namitin surutta, vähän koiraa jänskätti mutta se ei ahneuteen onneksi vaikuttanut. Seuruutuksessa vähän seilasi, mutta oli silti tosi reipas kun taas osa pk-koirista vähän oli naama väärinpäin. BH:n liikkeestä istuminen ok, liikkeestä maahanmenossa satoi vissiin liikaa vettä silmiin kun lähti käppäilemään. Vein takaisin ja tein luoksetulon tosi lyhyeltä matkalta, meni hyvin. Tässä vaiheessa koira näytti aikalailla räjähtäneeltä rätiltä, ja sai hengailla pahimman myrskyn ajan mun jaloissa sateenvarjon alla. Muut vei koiransa autoon, mutta mulla oli siellä ukkosta pelkäävä Ykä, joten en halunnut viedä Omaa imemään siitä vaikutteita. Omaa ei kauheesti haitannut, saihan se nakkia aina kun jyrisi.

Sateen vähän laantuessa tein vielä yhden seuruutuskaavion ilman nakkia kädessä, ja samoin tehtiin istumiset ja maahanmeno+luoksari täyspitkältä matkalta. Onhan toi pk-sheltti nyt vaan hieno!

Treenien ja ukkosen jälkeen otin Ykän hetkeksi chillailemaan kentälle, se ei onneksi ollut yhtään stressissä enää ja oli vaan hirveän iloinen kaikesta.