perjantai 30. tammikuuta 2015

Sattuu ja tapahtuu

Ensin tuli huoli Omasta, joka alkoi eräänä yönä äkisti oireilla takapäätään. Samaan aikaan sille iski aivan jäätävä ripuli. Mutta koira ei siis enää halunnut mennä rappusia eikä sitten jossain vaiheessa enää päässyt makuulta ylös. Ei siinä auttanut muu kuin lähteä lekuriin, jossa koira pääsi verikokeisiin ja tippaan. Kalium-arvo oli todella matalalla, ja se voi aiheuttaa lihasongelmia. Oma oli myös edellisenä yönä juoksennellut irti treenihallin edessä, jossa se ehkä oli vähän liukastellut ja siten reväyttänyt jotain takapäästään, jota se vähän myös aristeli tunnustellessa. Sai kasan lääkkeitä ja parani omaksi ärsyttäväksi itsekseen suhteellisen nopeasti.

Sitten tuli huoli Veasta, jolle tuli todella voimakas ripuli ja oksennustauti, mutta sekin parani kun sille käytiin hakemassa asiaankuuluvat lääkkeet. Ykälle ja Vealle varatut RT-kokeet peruttiin kun ei viitsitty yhden koiran takia ajella Loimaalle asti.

Kolmanneksi tuli huoli Nikasta, joka alkoi ensin juoda ja kusta hirveitä määriä, sitten ripuloida ja lopuksi oksennella. Verenkuvassa yksi maksa-arvo oli koholla, se oli ollut jo joskus aiemminkin, virtsassa ei ollut mitään ihmeellistä. Ultrassa näkyi kohdussa vähän nestettä, mutta se meni äskettäin loppuneiden juoksujen piikkiin. Seuraavana päivänä Nika oli hyvin vaisu eikä edes huolinut ruokaa (!!!), joten se kuskattiin kiireenvilkkaa takaisin lääkäriin. Kohtutulehdus. Koira leikattiin samana iltana ja pääsi kotiin hyvin järeissä opiaattikänneissä. Tänään se jo käppäili hissukseen itse pihalle kuselle, mutta edelleen sillä on vahva lääkitys päällä. Pahin on kuitenkin jo ohi, aamulla se suostui syömään vähän herkkuja.

Nyt jos Ykä voisi pysyä terveenä, olisi tosi kiva. Mielenterveys ja lompakko arvostaisivat.

--

Treeniuutisina nopsasti, että Ykä kävi viikko sitten yksissä ohjatuissa tokotreeneissä ja oli unohtanut esim. kaiken. Kuten sen, että jos se käsketään odottamaan, sen pitää odottaa. Ja sen ettei luoksetulon aloitusmakuussa nostella kyynärpäitä. Mutta kyllä se siitä sitten, muistui mieleen. Treenattiin luoksetulon pysäytyksiä käsimerkeillä, erikseen uutta loppuasentoa (kierto selän takaa, ei lainkaan eteen istumista), noutoa ja tunnaria uudella loppuasennolla (selän takaa sivulle). Tunnarissa jotain sähläystä, kun Ykä ei ollut varma pitäisikö kapula viedä ohjaajalle vai kouluttajalle. Treenattiin myös matalan vireen seuruutusta eli tarkemmin sanottuna sitä, ettei Ykä kiljuisi askelsiirtymisissä. Suhteellisen hyvin Yppölän selkä tuntui kestävän ainakin tuon yhden tunnin, ehkä huomenna uusiksi jos kaiken tämän sairastelun katselemisen keskeltä jaksaa.

Lisäksi kävin maanantaina Vean treenatessa kolmen koiran kanssa 3,5km juoksulenkillä! Oikeat valjakkovälineet ja kaikki, Ykä johdossa ja sheltit pyöräkoirina. Alkusähläyksen jälkeen meni oikein hyvin. Noin puolet matkasta koirat saivat viilettää vapaana pellolla. Ykä osasi hyvin ohjauskäskyt joten narut pysyivät suorina vaikkei se paljoa vetänytkään (hyvä niin, selkä kiittää). Ohjauskiin kuului mm. "vasen", "oikea", "istu" (pysäytyksiä varten, etteivät liinat mene solmuun, tämä toimi kaikkiin koiriin hyvin) ja tuttu ja turvallinen "ei perkele sinne".

maanantai 12. tammikuuta 2015

Ykä ja Vea 1 x AVOHYV

Ykä ja Vea saivat T:n ohjaamina toissapäivänä ekat AVOHYV-tulokset rally-tokosta hienoin pistein! Lue lisää täältä!

tiistai 6. tammikuuta 2015

Oma 2 x ALO1!

Uusivuosi sujui siten että Ykä stressasi ja muut olivat chillisti. Keiko-silkkeni oli meillä uudenvuoden, ja se leikki Vean kanssa paukkeen aikana kuin viimeistä päivää. Ykän paukkuarkuus on iän myötä pahentunut melkoisesti, mutta sisätiloissa se oli lähinnä vain Äärimmäisen Huolestunut eikä ihan hirvittävässä paniikissa. Pelko kuitenkin ylsi myös uudenvuoden jälkeen olleeseen muuttoon, josta aiheutuvat kolinat ressasivat holskua jotenkin ihan tolkuttomasti. Mm. pakulla matkustaessa se oli kuin lentoon lähdössä. Parina viime päivänä tilanne on helpottanut ja uuteen kotiin (rivitalo!) asettuminen on sujunut leppoisasti. Onneksi uusivuosi on vain kerran vuodessa eikä Ykä muissa tilanteissa ole noin hirveässä mielentilassa.

Vuosi 2015 kuitenkin aloitettiin buukkaamalla tammikuulle useita kokeita. Oman kanssa käytiin kaksissa tokokokeissa, joista toisesta napattiin ALO2 ja toisesta ALO1 kirkkain pistein!

Ekat kokeet 1.1. vieraassa hallissa, tuomarina Pirkko Bellaoui. Vaikka Oma oli selvinnyt uudenvuoden paukkeesta aika pienellä stressillä, koe selvästi paineisti sitä.

Luoksepäästävyys, 9. Pysyi paikoillaan mutta tuomari sakotti pisteen verran kun Oma ei nyt kamalan innoissaan kopeloinnista ollut.
Paikalla makaaminen, 9,5. Ei haukkunut, luojan kiitos! Oli tosi hienosti, olisikohan vähän kääntyillyt. Jäi hyvillä mielin makaamaan ja nousi vasta kun käskettiin.
Seuraaminen kytkettynä, 7,5. Oma oli ihan kuutamolla, ei kontaktista tietoakaan. Tuijotteli tuomaria ja liikkuria ja kaikkea.
Seuraaminen taluttimetta, 6. Vielä kamalampaa.
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä, 7. Käskyn tullessa tuijotteli tuomaria ja oli jossain puolen metrin päässä edessä. Pysähdyin ja annoin käskyn suht painokkaasti, joten koira lätsähti maahan siellä missä oli ja jatkoin matkaa.
Luoksetulo, 8. Katseli tuomaria sekä liikkuria ja tuli kaarteella. Jäi seisomaan.
Seisominen seuraamisen yhteydessä, 9. En muista mistä pistemenetys tuli, mutta jes! Ysi!
Estehyppy, 7. Hyppäsi hyvin, seisahtui hyvin, mutta perusasentoon siirtymisen sijaan hyppäsi esteen uudelleen, kiersi jostain ja päätyi oikeaan asentoon vasta jonkun venkuran kautta. Tuomari ihmetteli pitkän aikaa, että mitähän tästä nyt voi antaa...
Kokonaisvaikutus, 8.

Yht. 156,5pts, ALO2. Paria pistettä vaille ykkönen, harmitti vietävästi mutta Oma oli kokeen jälkeen rento ja iloinen, ja se on tärkeintä. Tosi hienoa tsemppaamista paikka paikoin!


Toiset kokeet 6.1. samassa hallissa, tuomarina Carina Savander-Ranne. Oma oli hyväntuulisempi ja sain sitä vähän härnättyä leikkimäänkin.

Luoksepäästävyys, 10
Paikalla makaaminen, 8. Kaksi käskyä maahanmenoon, äh! Oma kuunteli jotain omiaan. Mutta tosi hieno paikkamakuu eikä varastusta perusasentoon.
Seuraaminen kytkettynä, 8,5. Vähän väljyyttä perusasennoissa, mutta oli paljon paremmin hollilla ja kontaktissa kuin viimeksi!
Seuraaminen taluttimetta, 9. Tosi hyvä! Vinot perusasennot mutta muuten oikein bra. Hyvä kontakti, tuntui samalta kuin treeneissä.
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä, 9. Nopea lätsähdys maahan, meni vähän vinoon joten siitä pistemenetys.
Luoksetulo, 8. Haukahti matkalla, unohti mitä oli tekemässä ja kävi tekemässä jonkun kunniakierroksen takanani. En antanut uutta käskyä vaan odottelin hetken, ja sieltähän se tuli perusasentoon tosi pätevänä. Oma...
Seisominen seuraamisen yhteydessä, 9. Täsmälleen seisomiskäskyn kohdalla oli hallin lattiapäällysteen alla kaivonkansi, joka kolahti. Oma oli kuulemma hypähtänyt askeleen sivuun ja vähän harkinnut perään lähtemistä, mutta jäi sitten napottamaan hienosti aloilleen. Perusasennossa jotain säätämistä, muuten ois ollut kymppi. Aivan mahtava.
Estehyppy, 8. Hyvä hyppy, kaarsi aika vinoon esteen taa ja jäi siihen. Perusasennossa taas säätöä.
Kokonaisvaikutus, 9,5.

Yht. 172,5pts, ALO1, sij. 3./11. Oma oli hirveän iloinen, jes! En ois ikinä uskonut, että sijoitutaankin vielä tuon koiran kanssa. Vielä yksi ykkönen ja se on siinä! Harmi kun mulla on kaksi kisakoiraa joista molemmilla on suhteellisen huonot hermot, mutta näillä mennään ja mussukoita ne on kaikki joka tapauksessa.