sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Toimintasunnuntai

 Saihan niistä edes yhden potrettikuvan, jossa kaikki näyttää suht viisailta

Aurinkoista vapaapäivää ei voi käyttää paremmin kuin menemällä pellolle heittelemään pöljälaumalle palloa. Ykä on ainoa joka uppoaa hankeen, muut ovat sen verran kevyitä että pysyvät suurimmaksi osaksi hangen päällä. Sekös Ykää korpeaa, kun pikku-Vea pinkoo ohi ja nappaa pallon nenän edestä! Myöhemmin Vea kävi vielä leikkimässä leonberginpennun kanssa ja illalla mennään koko köörin kanssa omatoimiaksailemaan. Tämä päivä on hyvä päivä! Ihan pirusti lisää kuvia löytyy Nikan, Oman ja Vean blogista, täällä lähinnä holskun kuvat.



Tässä kuitenkin alkuun pimeä video, jossa näkyy Nikan temppuilua ja Ykän "BANG"-temppu. Ykäkin osaa siivota leluja, mutta siitä ei ole todistusaineistoa.

 Ylväs harmaakuono neljäjapuoli vee

 Kiven päällä Oman kanssa ja ilman Omaa

PALLO

PALLO

JESSSSS

 SOON

perjantai 29. maaliskuuta 2013

Pääsiäisvaljakko


Tänään pääsiäisloman kunniaksi vetotreenit isolla porukalla Tuusulanjärven jäällä! Mukana Laeka-husky, Luna-bulli, Merlin-manssi, Aku-seropi sekä meidän koko vatipäälauma. Koiria oli siis varsin törkiästi joten alku oli taas melkoista kaaosta, mutta siitä se taas lähti. Aurinko paistoi ja sää oli loistava, nyt punoittaa naama ja huomaa kyllä juosseensa itsekin...

Tämä oli Ykän toinen kerta valjakossa ja täytyy sanoa, että jestas tuo koirahan kehittyy! Nyt yritti jo heti alkuunkin paljon vähemmän vieruskaveri-Laekan luo, joten minun ei tarvinnut juosta sen vieressä ja pitää hihnassa. Mamma ei kyllä voi jäädä paljoa taa, mutta jos menin jäniksenä edellä niin sujui mainiosti. Ykä saattaa vielä vähän kallistaa Laekan suuntaan kun se ei ole tottunut seisingin aiheuttamaan vetoon toista koiraa kohden, mutta meni huomattavasti paremmin kuin ekalla kerralla. Pyöräkoiranakin meni tosi hienosti! Loppuajan Ykä sai juoksennella vapaana, kun muut tekivät hommia. Kun se ja Laeka laitettiin vetämään kicksparkkia autolle, oli holsku jo melko puhki. Kyllähän me yhteensä neljä tuntia oltiinkin liikkeellä.

On tuo valjakkoilu niin pirun kivaa puuhaa!

Kuvaajana Heartshapedin Laura, lisää kuvia ja sepostusta ym tuttuun tapaan täällä.



Loppuun kuva mahtivaljakosta: sheltti, manssi ja bulli!

tiistai 26. maaliskuuta 2013

Kevät

Viime viikollakin tottisteltiin, siitä muistona mm. se että Ykä oli vähän vaisu ja sitä jänskätti. Asia parani pallonheittelyllä ja treenailulla nopsasti. Sunnuntaina riehuttiin agihallissa ja agihallin pihalla Laeka-huskyn (ihana nainen!), Luna-bullin ja Merlin-manssin kanssa. Viikonloppuna muuten lenkkeiltiin paljon hienossa kevätsäässä ja syötiin pajunkissoja. Odottelen pyöräkelejä että voin alkaa treenata Ykää AD-kisoja varte.

Tänään vika tottiskerta, työt jatkuvat parin viikon päästä normitokoilun merkeissä. Heti alkuun henkilöryhmä pk-tyyliin, herättelin ensin Ykää pallolla ja hauva oli tosi hyvässä vireessä! Ruutuun lähetys (pallo ruudussa) nopsa ja suora, vapautus heti pallolle. Seuruutukset ja liikkeestä jätöt kivoja, samoin noudot kilon puukapulalla sekä toko- että pk-malliin. Tunnareiden kanssa vähän arpomista, otettiin mukaan namialusta jotta koiran nenä vähän avautuisi ja se malttaisi haistella kunnolla. Kaukot ok viiden metrin matkalta. Piilopaikkamakuu 4min ok.

Lopuksi luoksetulon pysäytyksiä jotka toimivatkin yllättävän hyvin! Laukausten ajaksi Ykä meni autoon, ja koska sai siellä olla jonkin aikaa laukausten jälkeenkin, oli ihan normaali myöhemmin. Loppupöllöilyssä onnistuin mäjäyttämään Ykää pallolla silmään, josta seurasi myöhemmin melko ikävän näköistä turvotusta. Onneksi silmä alkoi rauhoittua huuhtelun jälkeen. Pönttö koira vain vinkaisi ja jatkoi sitten pallon kanssa riekkumista normaaliin malliin.

perjantai 15. maaliskuuta 2013

Julkinen sana

Sunnuntaina aksahallilla jotain kevyttä tokoilua ym. Kauempana oli jotkut vähän hektisemmät aksatreenit joissa koirat haukkuivat ihan hulluna, ei siinä kuullut oikein omia ajatuksiaan. Tiistaina tottistreeneissä, alkuun vähän veltommin mutta kyllä se moottori  siitä käynnistyi itse kullakin. Ruutu on kyllä niin hukassa ettei tosikaan, merkille menemistä vain tarjoaa. Luoksetuloja hinkattiin, samoin liikkeestä jättöjä. Kaukkareissa tuntuu olevan parempi, että pallopalkka on minulla kuin että se on koiran takana - jälkimmäinen aiheuttaa sen, että Ykä alkaa suorittaa liikkeenvaihtoja vinoon. Tärkeää edelleen: jännite!

Seuruutuksia tehtiin suuntaan jos toiseenkin, jokaiseen ilmansuuntaan. Myös kylki melkein perusasennossa olevan labbishäiriön kyljessä ja satunnaisissa sijainneissa seisoskelevien ihmisten ympärillä.

Tasamaanouto ok, hyppynoutoa metrisen aidan yli ensin pallolla ja kannustuksella ja sitten varsinaisella kapulalla. Ykä loikkii kyllä sellaisia loikkia että huhhuh. Myös loiva vinoestenouto bueno, ohjaaja jopa heitti ekalla kerralla kapulan esteen yli! Se on mainitsemisen arvoinen suoritus.

Ohjattu nouto ilman liikkuria ok, jos kapulat olivat tarpeeksi kaukana toisistaan. Jos keskellä oli häiriökapula, piti Ykää vähän karjua jättämään se rauhaan ja tuomaan se mikä käskettiin.

Ja kai me jotain muutakin tehtiin, ainakin hölmöiltiin ja kierittiin pitkin kenttää, kuten aina.

Mitäs muuta - eilen oli tarkoitus mennä kelkkailemaan, mutta koko lössi heitti ripulille niin eipä menty. Nikan juoksut jatkuvat ja niillä on Ykän kanssa suht huvittavaa leikkipainia (27kg holsku ja 7kg sheltti), onneksi Ykä on leikattu ja vähän uuno. Olen myös sheippaillut koirain kanssa, sitä ehkä videoita joskus kun on jotain esiteltävääkin.

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Painia ja rehaamista


Perjantaina treffailtiin Saimi-labbista pelkän Ykän voimin, nimenomaan tarkoituksena saada Ykälle painikaveria. Tuolla kun on tapana tutustua uusiin koiriin rynnimällä päin ja huutamalla, niin ei sillä montaa kamua saa - varsinkaan jos on koko lauma menossa mukana. Kierreltiin siis peltoa ympäri, Saimia vähän jänskätti äänekäs Ykä mutta hyvin se sieti. Jos meni liian railakkaaksi niin kielsin, ja Ykä lähti juoksentelemaan itsekseen kauemmas. Puolentoista kiekan jälkeen alkoi näkyä ensimmäisiä painin merkkejä, ja sitten toisen ja kolmannen kiekan aikana kaksikko saikin ihan hiljaisiakin painiskeluja aikaiseksi! Pian tämän jälkeen Ykä tajusi Saimin olevan Nainen ja että tällä on Pylly, mutta ei se ollut turhan röyhkeä ja Saimi piti puolensa hyvin. Ainakaan ei enää tarvinnut haukkua.

Tällaisia rehvejä pitää pitää toistekin! Kivaa kun Ykäkin pääsi kunnolla leikkimään. Tänään se oli tosi iloinen kun sai pitkästä aikaa kantaa tavaran kaupasta kotiin.

Söpöli

Eilen käytiin kävelemässä pitkä lenkki koska sää oli niin ihana, mutta tässä merkinnässä on kasa tämänpäiväisiä kuvia jättömaalta. Aurinko paistoi ja koko lauma oli hyvällä päällä. Lisää löytyy täältä. Sieltä löytyy myös settiä Vean retkestä Helsingin keskustaan.


 Tähän merkintään verrattavissa oleva kasvukuva

 Ykä on kyllä mielenkiintoisen muotoinen koiraksi...

 Ylväs!
Vatipäät

 
Kielsin juuri Ykää jahtaamasta pentua, joten Ykä näyttää tässä lähinnä hakatulta hylkeeltä.

Piruetti

 
No voi sitä pikkusiskoa vähän kuonotellakin

tiistai 5. maaliskuuta 2013

Me tulemme kaikkialta

Mahtavat tottistreenit tänään! Menossa mukana ihan uusi asenne ja parinkymmenen sentin tottisgrippiliina, jonka kouluttaja minulle lahjoitti. Olen fakkiutunut liikaan kaavamaisuuteen, jossa liikkeet tehdään puhtaasti mutta ilman kummempaa intohimoa. Lisäksi mulla on pitkän aikaa ollut koira suurimmaksi osaksi irti, koska se harvemmin hölmöilee mitään ja VOI-koirat nyt on irti. Johan alkoi lyyti kirjoittaa kun olikin hihna, jolla korjailin perusasentoa ja seuruutusta suoremmaksi! Ykä skarppasi oikein todenteolla ja oli mukana paremmin kuin pitkään aikaan. Ohjaajalla on nyt ääni käheänä hihkumisesta ja sormet verillä, kuten kunnon treenien jälkeen kuuluukin olla.

Luoksetulon pysäytykset parempia; alkuun koiran nostatusta pallolla, äkkijättö vapaavalintaiseen asentoon ja ohjaaja pisteeseen B. Seisomaan pysäytyksestä pallo koiran taa (jos mämmikouraohjaaja vaan saisi heitettyä...) ja maahanmenosta koiran jalkoihin. Ruutua kohti kävellessä myös nostatin kyselemällä, että missäs se RUUTU on, onko RUUTU tuolla. Ruudussa odotti pallo. Ei tarjonnut enää merkille menoa - pitää olla ekstratarkka nyt ettei treenaa merkille lähetystä ollenkaan ennen VOI1:stä. Pari vapaata ruutuunlähetystä pysäytyksellä ja maahanmenolla, josta pallopalkka.

Seuruutusta pienissä pätkissä ja kerran pidemmin, kun tein lyhennetyn version pk-kaaviosta. Ykä oli ihan ässä!

Paikallamakuut oli tämän päivän kompastuskivi - kyynärät nousivat melkein järjestäänkin. Noh, ehkä yksi asia saa mennä päivässä vähän pieleen. Korjailin ja palkkailin tiuhaan. Kerran tuli vieruslabbis päälle mutta eipä siitä sen ihmeempiä seurannut > Ykä sanoi labbikselle RÄYH, vietiin koirat takaisin ja homma jatkui. Sitten otettiin labbiksen omistajan kanssa vuoronperään seuruutusta toisen koirakon ympäri.

Kaukkarit ok - pariin kertaan piti joitakin käskyjä antaa välillä, mutta johtui varmaan siitä että käskytin liian hiljaa. Ohjaaja voisi muistaa tauottaa.

Noudot pk-malliin: ensin tasamaa (ok!), sitten hyppynouto (aksaesteellä, meinasi takaisintullessa kiertää joten autoin uudella "HYPPY"-käskyllä. Toka kerta hetsaten ok!) ja vinoestenouto loivalla esteellä. Ohjaaja taas mäjäytti kapulan estettä päin... tokalla yrityksellä meni yli ja Ykä toi hienosti. Jokaisen noudon jälkeen riekutusta kapulalla.

Ohjattua noutoa liikkurilla, ilman merkille lähetystä eli lähetys suoraan kapulalle. Käskymalliksi muodostui käsimerkki + "TUO". Ensin vasen - lähti hyvin, vähän hölmöili kapulalla eikä oikein tiennyt mitä sillä pitäisi sitten tehdä. Kehuista ja apukäskyistä toi minulle. Toisella kerralla oikea - tällä kertaa pysyin hiirenhiljaa. Ykällä meni pasmat sekaisin, että eikö kapula pidä vielä sille joka sen heitti > meni istumaan liikkurin eteen että tässä tää nyt on! Sitten sylkäisi maahan että ota nyt se. Kahden "TUO"-lisäkäskyn avulla toi minulle. Kolmas kerta niin että heti kun Ykä otti kapulan, otin pallon esille ja kehuin. Josta Ykä aatteli mennä hakemaan toisenkin kapulan. Sain karjaistua takaisin ja toi oikean kapulan. Tästä ehdottomasti lisätreeniä, liikkurilla ja ilman, jotta koira oppii kenelle kapula pitää tuoda.

Muuten, ööh, muuten taidettiin lähinnä pelleillä ja tehdä kaikkea kivoja temppuja ja riekkua. Lopussa otettiin parit laukaukset, mulla Ykä kiinni ja leikki päällä. Ekat 2-3 laukausta ihan jees - sain Ykän jatkamaan palloleikkiä ja tekemään yksinkertaisia temppuja. Jos pysähdyin, Ykä alkoi tuijotella laukausten suuntaan. Neljäs oli vähän hankalampi, sain tehdä enemmän töitä että sain Ykän mukaan leikkiin ja pikkutemppuihin. Mutta onnistui sekin, ja Yksikkö sai hihnassa kantaa pallon pois kentältä ja autolle.

Äärihyvä meno, tätä lisää! Ohjaajalle lisää letkeyttä ja jännittävyyttä ja treeneihin vähemmän saman hinkkaamista. Tai jos pitääkin hinkata, niin hinkataan sitten korkeassa vireessä lyhyillä toistoilla. Ja tottishihna mukaan!

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Tokoa ja sosialisointia

Pari yötä sitten yötokoiltiin kellarissa, Ykälle ainoastaan nostatusta, luoksetulon pysäytyksiä ja yksi ruudun osanen. Parhaat pysäytykset tulee, jos jättää namikannen molemmille pysäytystötsille ja vapauttaa koiran palkalle pysähtymisestä. Tässä muodostui ongelmaksi itse luoksetulon hitaus. Optimaalitilanne olisi se, että saisin nostettua Ykän niin korkeaan vireeseen, että se sekä lähtisi räjähdysmäisellä nopeudella että pysähtyisi kuin seinään. Tässä ohjaajalle opeteltavaa. 

Ruudun osanen tehtiin lähinnä siksi, että Ykä oli aiemmin ruutumerkeillä tarjonnut merkille menemistä. Nytpä siis käskin ruutuun ja palkkasin pallolla heti, kun Ykä oli mennyt ruudun keskelle ja seisahtunut "SEIS"-käskystä.

Tänään aluksi ohitustreenejä ja peltoilua Vean, manssi Merlinin, sekarotuisen Akun ja Joppe-corgin kanssa. Ykä teki Vealle pienen vekin nenään, mutta oli sen jälkeen ihan siivosti. Jopen tullessa uutena koirana kuvioihin pidin Ykää hetken hihnassa, että muut saivat riekkua ensin rauhassa eikä Ykän tarvinnut vetää niistä kiekkoja. Sen jälkeen käyttäytyi kyllä fiksummin kuin mitä olisin olettanut sen käyttäytyvän alle vuosikkaan, vieraan uroksen kanssa!

Illalla omatoimiaksailtiin, eli Ykä aluksi kiljui seinässä ja pääsi sitten omalla vuorollaan pörräämään tyhjälle kentälle höyryjä ulos. Vähän otettiin korkean vireen luoksetulopysähdyksiä sekä lyhyitä seuruutuspätkiä. Tauon jälkeen hölmöiltiin jotain hyppyjä ja putkiakin. Agilitykärpänen alkaa vähän puraista allekirjoittanutta...


Treeneistä ei ole kuvia, mutta tässä Ykä jolla on laatikko päässä.