perjantai 27. heinäkuuta 2012

Kuusamoa ja muuta



Lomat on lusittu, parin viikon päästä alkaa työt. Mutta jo on sitä kesän aikana paljon tehtykin! Hakua ja pk-juttuja tehty enemmän kuin laki sallii, toivottavasti treenaus tuottaa hedelmää ensi viikon viikonlopun kokeissa. Jännittää ihan törkeästi, onneksi on maasto ekana.


Ehdittiin myös vaellella Kuusamossa, oli oikein mukavaa itikoista huolimatta! Kylmäluomalla holsku kokeili voisiko pitkospuilta hypätä suohon... nostin sen tukasta ylös parin valitun sanan kera, sen jälkeen käveli tosi nätisti kaikki tulevat pitkospuut eikä edes ajatellut hillumista. Pieni Karhunkierroskin meni todella kivasti - koirien reput saivat monet kanssakävelijät miettimään, että miksei niillä ole yhtä käteviä juhtia mukana. Niinpä! Riippusiltojenkaan kanssa ei ollut mitään ongelmaa, ylitti kaikki kuin vanha tekijä. Ehkä joskus mennään ihan oikea Karhunkierroskin, holskulta ei ainakaan puhti lopu!

maanantai 9. heinäkuuta 2012

Pitkä päivä

Eilen hakua hyvässä hengessä, vaikkakin läkähdyttävässä kuumuudessa. Paikan päällä vierähti koko päivä, rankkaa oli niin koiralle kuin omistajallekin - vaikka koira suurimman osan ajasta autossa olikin.

Ekaa ukkoa kohti lähetettäessä oli jo haistanut tokan ukon > yritti lähetyksestä pinkaista keskiviivaa pitkin sinne. Karjaisusta tuli takaisin, mutta vaati kuitenkin vielä ääniavun ennen kuin ukko löytyi aika kaukaa. Irtorulla, melko suora näyttö vaikka maasto olikin haastava.
Väliin tyhjä pisto, jonka aikana teki hyvin töitä ja minä pääsin etenemään keskilinjalla. Kutsu takaisin ja vähän matkan päästä uusi lähetys, nyt löytyi ukko hienosti. Näyttö suora, pusutteli taas maalimiestä.

Kolmas näkölähtönä ja kiintorullalla. Lähti hyvin, käytti nenää - kiintorullan kanssa tarvitsi kuulemma vähän apua, mutta sitten toi senkin hyvin.

Tauko ja tallottiin toiseen paikkaan esineruutu. Ennen Ykän vuoroa hetsailin sitä leluilla, ja paikalle mennessä Ykä selvästi tiesi mitä tehtiin. Lähetin reunasta ja holskuhan pinkoi ryteikön läpi, löysi esineen ja toi minulle aikamoista haipakkaa. Jess! Tokan esineen kanssa olikin hankaluuksia.

Ampumisia treenattiin heittelemällä palloa kentällä ampumisten aikaan. Väliin hyppynoutoa ja vinoestenoutoa pallolla, sitten taas.

Kuvan otti Laura Niska

Tänään käytiin koko lauman voimin moikkaamassa sekarotuista Akua ja manskipentu Merliniä, kaikki olivat ihan siivosti.

perjantai 6. heinäkuuta 2012

Pinttynyttä

Eilen koira alkoi ennakoida laukauksia jo kun parkkeerasin auton tottiskentän reunalle ja otin koiraa ulos käymään pissalla. Kyhjötti autossa korvat niskassa sen näköisenä, että sitä on sen koko elämä vain hakattu ja potkittu. Sanoin iloisesti että höpöhöpö ja autoin kevyesti pannasta Ykän autosta. Olisi halunnut hypätä heti takaisin, mutta en antanut.

Ykä selvästi ottaa paineet kaverin malikasta, jos se on samaan aikaan kentällä treenaamassa. Holsku yhdistää malin ampumiseen. Alkuun holsku ja mali olivat sitten laitettiin kentän molemmin puolin paikkamakuuseen, kun muut treenailijat harjoittelivat BH-kaaviota. Ykä oli tosi poissaoleva, perusasentoon tuli ihan hyvin mutta "MAAHAN"-käskystä ryömi eteenpäin ja meni siinä maahan. Nappasin sen kummemmitta häsläyksittä selkänahasta kiinni ja nostin oikeaan paikkaan, josta kehut. Uusi perusasento + "MAAHAN" - sama juttu. Vasta kolmannella kerralla meni maahan siinä missä käskettiin, siitä lihapullaa ja kehuja ennen kuin siirryin kauemmas. Kun kävin myöhemmin välipalkkaamassa, pylly tärisi, mutta lihapullat maistuivat silti. Kun joutui makoilemaan pidempään, alkoi tärinäkin loppua ja koira rauhoittua. Kouluttaja taputteli käsiään häiriöksi, ei noussut. Lopuksi pallopalkkaus, leikki hyvin.

Tauon jälkeen seuruutusta, jossa ohjaajan pitää muistaa kävellä koiran kanssa yhtenä tiiminä, ei vain huidella menemään. eritoten täyskäännökset pitää muistaa kävellä, että koiralla on jokin tsäänssi pysyä mukana. Ykä pysyi oikealla paikalla, mutta kontaktista ei ollut tietoakaan eivätkä pienet huomautusnyppäykset hätkäyttäneet vähääkään > yksi vähän isompi huomautus, jonka jälkeen kehuja ja hihkumista. Auttoi tosi hyvin, ja pääsin palkkaamaan monesta kontaktista. Liikkeestä istuminen ok, otin asiakseni kuikuilla että myös jäi oikeaan asentoon. Korvat niskassa, pitäisi päästä vahvistamaan korvien nostamisesta. Liikkeestä maahanmeno+luoksetulo ok, joskin vähän hidas. Leikki hyvin.

Tasamaanouto muuten ok, mutta palautuksessa jäi vinoon. Hyppynouto kouluttajan pienillä avuilla ok, samoin vinoestenouto. Eteenlähetyksessä korvat takana ja puuskutti jo aika paljon, kaarsi tällä kertaa vahvasti vasemmalle etsimään palloa.

Tauko.

Toisella kierroksella otettiin kaikki koirat yhtaikaa kentälle ja tehtiin omiamme. Lähinnä pikkutemppuja. Ykä taas paineistui malista, mutta koetin vain hihhuloida ja olla miettimättä asiaa. Hyppynoutoa ja vinoestenoutoa pallolla ja avuilla, ei ongelmaa. Leikki ihan ok, mutta pälyili vähän huolestuneena välillä malia ja sen omistajaa, että milloin paukkuisi taas.

tiistai 3. heinäkuuta 2012

Tottista ja ampumisia


Eilen tottistelua. Koira autossa ampumisen ajan, sai siellä aika pitkään rauhoittua kun otettiin kaikki muut koirat vuoroon ennen Ykää. Oli silti aika paineistunut kentälle saapuessa. Heiteltiin vähän palloa ensialkuun, että koira vähän aukeaisi. Pitkällä seuruutussuoralla pysyi kyllä oikealla paikalla, mutta odotti koko ajan laukauksia. Kun aloin tehdä käännöksiä, alkoi näkyä kontaktiakin ja pääsin palkkaamaan niistä. Pallolla leikki ihan hyvin.
Perusasennosta seuraamaan lähtiessä lähti aina edistämään - tästä päästiin kun lähdinkin aina ensin pari askelta taaksepäin. Hyvä vinkki, pitää muistaa aina treeneissä paineistuneen koiran kanssa. Ei opi koira ennakoimaan.

Liikkeestä istuminen ok, mitä nyt läähätti ja korvat olivat niskassa. Liikkeestä maahanmenossa jäi istumaan > käskin maahan > kehuin ja otettiin seuruutuksen kautta uusiksi. Luoksetulo keskinopea, eteen jäi vähän vinoon. Palkka perusasennosta. Sitten vähän hölmöiluä (pujottelua, peruutusta yms), Ykä autoon ja kierros alusta.


Tokalla kierroksella muut harjoittelivat BH:n kaupunkiosuutta, me tehtiin vikana noudot + eteenmeno. Ykällä oli ihan eri moodi päällä nyt, oli päässyt yli laukauksista. Aluksi kävin näyttämässä eteenmenoa varten viedyn pallon Ykälle, sitten siirryttiin noutopaikalle. Tasamaanouto aika kiva, vaikka kapula olikin vain n. 3m päässä eteenmenopallosta! Ei häirinnyt yhtään. Ei palkkaa, suoraan metrisen esteen luo. Hyppynoudossa minä voisin opetella heittämään suoraan. Apuohjaaja taputti estettä Ykän lähestyessä sitä, koira hyppäsi hyvin ja toi hyvin. Ei palkkaa, suoraan vinoesteen luo. Apuohjaaja auttoi taas taputtamalla, mutta oli vissiin esteessä huono tarttumapinta kun holskun piti vauhdista huolimatta kiivetä oikein olan takaa. Toi kapulan hienosti, uusintayrityksellä kiipesikin vähän kevyemmän näköisesti! Palkaksi kehuja ja vähän lihapullaa, siirtyminen eteenmenopaikalle. Koska lähetyspaikka oli siten, että noutoesteet jäivät etuoikealle, Ykä kaarsi eteenmenossa niitä kohti. Korjasi kuitenkin ilman eri käskyä ja löysi pallon. Tokalla kerralla juoksi suoraan kuin luoti.


Kaiken kaikkiaan oikein kivat treenit, oli kiva nähdä muidenkin suorituksia ja auttaa häiriönä!

Nyt tultiin just kymmenen kilsan pyöräreissulta, koko lauma makaa reporankana pitkin lattioita.